Podijeli:

Predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić na početku konferencije izjavio je da treba početi slušati struku ,a ne politiku.”Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatska je u posljednjih 6 godina izgubila 48 000 učenika, te ako se ovakav trend nastavi u narednih 10 godina izgubit ćemo 100 000 učenika.

Primjerice, samo je Vukovarsko-srijemska županija izgubila 23,44% učenika, što bi bio gotovo svaki četvrti učenik, a pri vrhu su još i Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija; to je naša Slavonija, odnosno ono što ostaje od nje. Postoci su strašni, apsolutni brojevi su još strašniji. Ako još k tome uzmemo u obzir kvote na fakulteti koje nisu ispunjene i ovaj današnji štrajk vidimo da su brige svih dosadašnjih Vlada za formiranje obrazovnog sustava, koji bi bio stabilan, neuspješne i da su sve njihove mjere samo deklarativne i neozbiljne.

Htio bih reći da gospodin Plenković laže i da obmanjuje javnost kada kaže da ne zna zašto je došlo do bune i da nema novaca. Naime ako pogledamo zadnji proračun samo za Vladu Republike Hrvatske u zadnjih par godina povećano je izdvajanje s 268 na 424 milijuna s projekcijom za sljedeću godinu na 480 milijuna.

Unatoč svim mojim naporima, kao zastupnik u Saboru nisam uspio doći do preciznih informacija kuda sav taj novac ide. Također Ured predsjednika Vlade povećao je svoje troškove s 9 na 11 milijuna kuna.

Novac u Hrvatskoj curi na sve strane.

Milijuni nestaju u nabavi HEP-a, a HBOR daje 650 milijuna kredita za totalno fiktivan posao, što smo također prijavljivali. Ako niste rođak, ako niste negdje u poslovima javne nabave, recimo nabavi knjiga ili elektroničke opreme za škole, za vas novca nema. Profesor Petar Mladinić, bivši ravnatelj V. gimnazije u Zagrebu, konstatirao je kako treba modernizirati školstvo koje nije u bitnome modernizirano zadnjih 100 godina. Nažalost, došlo je do toga da učitelji moraju štrajkati kako bi upozorili na svoja prava, a djeca su žrtve političkog igrokaza. Problemi u obrazovanju ne smiju se lomiti preko leđa djece, roditelja i profesora.

Profesorica Maja Očko Šunjić: „Povećanje plaće djelatnicima, ako se digne koeficijent za opseg posla za 6,11 %, je oko 300 kn × 70 000 djelatnika × 12 mjeseci ~250 milijuna kn i zaokružimo na 300 milijuna godišnje. (A ni s tih 300 kn, velika većina neće imati onu cifru koju su u medijima plasirali da je prosječna plaća učitelja). Podsjetimo, kredit Debeljaku za fiktivne brodove – 650 milijuna. Saborska zastupnica Živog zida Snježana Sabolek pozvala je sve učitelje i profesore koji svoje probleme žele riješiti kroz zakonske procedure da nam se slobodno obrate.