Podijeli:

Što se tiče izmjena pravilnika o radu mjesne samouprave odnosno mjesnih odbora, to je jedan veliki korak ka diktaturi i isključivanju nas, građana, od suodlučivanja pri donošenju odluka koje direktno utječu na naš život – rekao je naš vijećnik apelirajući na pravilnike koji se brišu bez razloga.

Po novom se pravilniku mijenja članak 25. koji jasno definira da imovinu mjesnog odbora čine novčana sredstva, pokretnine, nekretnine te prava i obveze što otvara prostor za malverzacije jer regulacija odnosno evidencija upravljanja istima nije definirana. Taj se članak po novom pravilniku briše.

Također su neustavne promjene pravila o radnim tijelima Vijeća gdje se ukida članak 15. Radna tijela su komisije i odbori. Po starom se pravilniku jasno nalaže da komisije moraju činiti stanovnici mjesnog odbora dok se u novom taj članak ukida i postaje nedefinirano odnosno daje se na samovolju predsjednicima vijeća koji su nerijetko pristrani što zbog stranačke stege, što zbog vlastitih ambicija i interesa.

Još je jedan članak desetkovan, a to je članak 33. koji obvezuje Vijeće da se mora izjasniti prema zborovima građana što je poduzeto na temelju njihovih mišljenja i prijedloga. Ta je točka u članku izbrisana i u potpunosti oslobađa mjesne odbore od obveze davanja povratnih informacija prema građanima. To bi značilo da zbor građana donese neki zaključak i uputi ga prema Vijeću mjesnog odbora, a ono ga može u potpunosti ignorirati odnosno ignorirati volju građana.

Za kraj, naš vijećnik je zaključio da su svi ovi potezi zapravo samo pokušaj da gradonačelnici postanu zaštićeni u svim oblicima
– Sve ove izmjene te zakon koji priprema Vlada Republike Hrvatske poznatiji pod „Lex šerif“, po kojem bi gradonačelnici postali nedodirljivi i nesmjenjivi, a vijećnici obični dizači ruku, vode nas doslovno prema jednoj diktaturi gdje građani polako, ali sigurno gube sve mehanizme upravljanja svojim životima.

Ovo je zapravo jedna sahrana demokracije, povratak u jednoumlje te kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ovakvim vrlo opasnim odlukama se svi trebamo usprotiviti bez obzira na uvjerenja i svjetonazore.