Podijeli:

“Mi to zovemo autizam, a on to zove život” riječi su majke kojoj institucije sa svakim početkom nove školske godine priušte dodatan i nepotreban stres. Pored svih briga kojim su opterećeni roditelji školaraca, ova majka ima i druge: Hoće li ove godine dobiti pomoćnika u nastavi? Hoće li ga dobiti na vrijeme? Hoće li ga dobiti iduće godine?

800 djece s teškoćama ove godine će započeti bez svojih pomoćnika u nastavi, jer Ministarstvo nije na vrijeme objavilo rezultate natječaja. I, nije prvi put. Također, kasne i njihovi udžbenici. Umjesto ravnopravnosti u različitosti, prati ih osjećaj diskriminacije.

“I ministrica ima svog pomoćnika” – transparent je koji je držalo dijete s autizmom.

Pomoćnici u nastavi su slabo plaćeni “sezonski” radnici, jer ih država tako tretira. Smatramo da to treba mijenjati. Težak je to posao, iako će pomoćnici reći da to nije posao već ljubav. Nedopustivo je da nakon dva mjeseca bez plaće, moraju još čekati da Ministarstvo odradi svoj posao, koji je već trebao biti obavljen.

I, učiteljice su pod dodatnim stresom i opterećenjem, iako ljubav i predanost mogu riješiti svaki problem, pa i ovaj.

Ali, sve to ne može se mjeriti sa slikom prvašića koji, na prvi dan škole, sam sjedi pred školom u suzama, jer njegov pomoćnik nije došao.

Apeliramo na sve institucije da poštuju zakone ove države i Konvenciju o pravima djeteta koju smo kao država potpisali.
Solidarnost, poštivanje različitosti i pomaganje onima kojoma je pomoć potrebna čini nas ljudima.

Posljednje vijesti