Podijeli:

Živi zid je u svojim prostorijama održao medijsku konferenciju povodom novih informacija o propaloj nabavci aviona. Naime, od američkog veleposlanika Roberta Kohorsta saznali smo da su i Izrael i Hrvatska znali uvjete SAD-a zbog kojih je propao cijeli posao.

“Mi od početka tvrdimo da su i Krstičević i Plenković sve znali. Ispada da laže američki veleposlanik, State Department, Pentagon, a da jedino ministar Krstičević govori istinu” rekao je Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida.

Postavlja se pitanje zbog čega je Krstičević inzistirao na tom poslu, da li je bilo osobnog interesa? Važno je napomenuti da je tvrtka Israel Aerospace Industries, od koje smo trebali nabavljati 30 godina stare avione, poslovni partner tvrtke King ICT u kojoj je Krstičević radio petnaest godina. Osim toga, indikativno je i da je Israel Aerospace registrirala tvrtku kćer Planet IX koja se bavi upravo remontom aviona, a sigurno je da bi 30 godina stari avioni trebali remont.

Živi zid na odgovornost poziva premijera Andreja Plenkovića koji ne zna nabavka aviona neće proći, ne zna za grupu BORG, ne zna zašto brodogradnja propada, zašto radnici RIZ-a pet mjeseci ne primaju plaće. Logično se postavlja pitanje, što on zna?

Dr. sc. Dominik Vuletić, stručnjak Živog zida za pravna i ekonomska pitanja naglasio je da Hrvatska ima pravo tražiti odštetu od Izraela s obzirom na to da su ugovorili posao koji Izraelska tvrtka nije mogla ispoštovati.
“Hrvatska odgovara za brodove u Uljaniku. Tko se boji Izraela? Mi u Živom zidu se ne bojimo Izraela, tražimo odgovornost”, istaknuo je Vuletić.

Živi zid je generalno protiv nabavke aviona i trošenja milijarde kuna na vojnu opremu dok imamo situaciju da djeca u školama nemaju osigurane obroke, kada u bolnicama roditelji ne mogu ležati pokraj svoje djece, kada milijun građana Republike Hrvatske živi na rubu opasnosti od siromaštva. Želimo da se vojnici vrate unutar granica RH, da ne ratuju tuđe ratove.

“Neće avioni braniti Hrvatsku sigurnost, nego obrazovani mozgovi”, naglasio je Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida.

Posljednje vijesti