Podijeli:

Vladajući su u četvrtak u Saboru u raspravi o paketu mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom epidemijom koronavirusa odbili većinu amandmana oporbe. Prihvatili su samo dva.

Amandmani Živog zida odnosili su se na to da se poduzetnicima umjesto odgode plaćanja poreza i doprinosa omogući otpis obaveza, što je u ovoj situaciji jedina realna mjera pomoći.

Živi zid podnio je šest amandmana za kriznu situaciju koji bi bili paket kratkotrajnih mjera u ovoj kriznoj situaciji i jedini konkretan prijedlog pomoći građanima. U svom prijedlogu dano je Vladi na razmatranje da se pristojba za ugostitelje ukine, a ne samo odgodi jer će se odgodom plaćanja samo gomilati dugovi.

Vladajuća većina je sve amandmane odbila. Tom je prigodom Snježana Sabolek, saborska zastupnica Živog zida izjavila sljedeće: „Nagomilani dugovi nikako ne mogu pomoći apsolutno nikome, a što će se ovim neodgovornim ponašanjem vladajućih desiti. Kome smo pomogli ako se dugovi samo odgode, gomilaju? Nikome. Takvim ponašanjem stvorit ćemo državu sirotinje koja se ionako već sada nalazi u lošem stanju.

> Odgoda poreza i doprinosa je palijativ jer poduzetnicima prihodi nisu odgođeni nego izgubljeni <, komentirao je jedan poduzetnik i nepobitnom logikom prokazao pogrešan pristup Vlade ovom problemu.

Život svih nas trenutno je briga za zdravlje, konačni ishod i neizvjesnost.“ Iako su i poduzetnici tražili otpis dugova, Vlada nije za to ostavila nikakvu zakonsku pretpostavku, a šest amandmana Živog zida koji bi ju omogućili nije usvojila.