Podijeli:

Danas se u Hrvatskom Saboru raspravlja o vodama. Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac u tom kontekstu upozorio je sve hrvatske građane o situaciji na Plitvičkim jezerima. Tamo je 2014. godine HDZ-ova uprava donijela prostorni plan, kojega je verificirao Sabor, koji dozvoljava izgradnju objekata unutar granica Nacionalnog Parka. Od toga vremena izdano je oko pedeset građevinskih dozvola koje u pravilu dobivaju tajkuni povezni sa vlašću. Bunjac naglašava da ti ljudi ne mare za prirodu, te da je zagađuju raznim otpadnim vodama, umjetnim gnjojivima, pesticidima. Ako se nastavi takav odnos prema parku, on će nestati, a zabrinjavajuće je da UNESCO razmišlja o tome da makne NP Plitvice sa popisa svjetske baštinje zbog lošega gospodarenja.

Izvješće o kvaliteti vode na Plitvičkim jezerima koje je Bunjac predstavio javnosti pokazuje šokantne podatke da čak I na izvoru vode postoji udio otpadnih voda, a ta količina je na površini jezera puno veća. U vodi ne bi smjelo biti više od 1 miligrama detrđenta po litri vode, a u vodi na Plitvičkim jezerima ima 840 miligrama po litri. Bunjac je iznio i druge podatke sa službenog dokumenta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje bi trebale šokirati javnost, njihov zaključak je da voda sa Plitvičkih jezera nije za korištenje.

Vlada prepušta vodu privatnim interesima koji će se na tome silno obogatiti, a hrvatski građani će ispaštati. Ako nastavimo ovim putem ostati će nam na kraju dvije mogućnost, ili se iseliti vani pa živjeti kao stranac, ili drugo da budemo robovi u vlastitoj domovini.

Posljednje vijesti