Podijeli:

U Slunju je nedavno preminuo ravnatelj Knjižnice i čitaonice Slunj, Nikola Živčić. S obzirom na Zakonske odredbe, Grad je dužan odabrati vršitelja dužnosti funkcije, za kojega je gradonačelnik Slunja predložio, ni manje ni više nego – dogradonačelnika.

Po struci vodoinstalater, vojni umirovljenik I dogradonačelnik, a po novome i Ravnatelj Knjižnice u Slunju. S druge strane, mladi obrazovani ljudi koji su završili traženi fakultet, ne mogu dobiti mjesto na funkciji jer ne ispunjavaju uvjete natječaja koji kažu da je potrebno 5 godina iskustva na radnom mjestu Ravnatelja. Takve uvjete u našoj državi ne može ispuniti itko, s obzirom da se mladim ljudima ne pružaju mogućnosti zaposlenja i stjecanja iskustva, već se posao dodjeljuje s obzirom na poznanstva.

Nije li tragikomičan ovaj paradoks: Gradonačelnik Slunja reći će “Ne mogu ja tu ništa, takav je zakon.” A zakon piše njegova stranka i upravo je on taj koji bi ju kao pojedinac, odnosno član HDZ stranke, svojim primjerom trebao mijenjati. Pet godina studija trebao bi biti i jest sasvim dovoljan temelj za nastavak obrazovanja u odabranoj struci, kroz vršenje određene funkcije. Zašto mladi studiraju ako ne da bi stekli uvid u zvanje i struku, i temelje iz kojih će moći bez problema koračati dalje. Sigurno kvalitetnije i efikasnije nego onaj tko nema ikakvog znanja i iskustva u području.

Dokad ćemo uskraćivati prava i mogućnosti našim diplomatima? Studenti bi trebali biti nositelji sustava, zajedno sa umirovljenicima I svim ostalim građanima. Vlast proizlazi iz naroda, zar je želja naroda da ulaže u obrazovanje svoje djece, a potom da ta ista djeca pate jer se ne mogu zaposliti? Dokad ćemo dopuštati da određeni vuku vodu na svoj mlin? Voda je zajednička i krajnje je vrijeme da ju počnemo dijeliti.

Dajmo priliku obrazovanju!

Za vršitelja dužnosti Ravnatelja knjižnice i čitaonice Slunj Gradonačelnik je predložio Ivana Požegu, dogradonačelnika Grada Slunja. Predložili smo da to ipak bude netko tko je kompetentniji, no odluka je izglasana. Nakon toga, raspisan je natječaj za Ravnatelja Knjižnice na koji su se javile tri osobe, od toga dvije imaju završen traženi fakultet, ali nemaju pet godina radnog iskustva pa ne ispunjavaju uvjete.Naš gradonačelnik trebao bi mijenjati politiku svoje stranke i biti primjer drugima tako što bi na mjesto Ravnatelja stavio jednu od osoba prijavljenih na natječaj. Time bi joj omogućio zaposlenje u struci i stjecanje radnog iskustva. Ovako joj ga oduzima postavljajući na to mjesto dogradonačelnika koji je po struci vodoinstalater.Ravnatelj ili vršitelj dužnosti Ravnatelja Knjižnice uvijek treba biti netko tko se aktivno bavi istraživanjem i radom u tom području. Ako za to nije dovoljno 5 godina obrazovanja, onda naši zakoni nemaju smisla.

Posted by Živi zid Slunj on 6. listopada 2017

Posljednje vijesti