Podijeli:

Živi zid je sazvao medijsku konferenciju povodom HDZ-ovog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti ili Zakon o zviždačima koji će danas vjerojatno biti usvojen. Prije godinu dana Živi zid je predao svoj Zakon o zviždačima, tada ga je HDZ glatko odbio, a sada su predali svoj prijedlog koji je razvodnjen i nepotpun.

Prema Transparency Internationalu, Hrvatska je pala s 49 na 48 bodova po indeksu korupcije, pali smo i na brojnim drugim mjerenjima, od slobode medija do učinkovitosti uprave vidljivo je da Hrvatska nazaduje ili stagnira.

„Nikakva ozbiljna borba protiv korupcija se ne može raditi bez zaštite zviždača. Zviždači su ljudi koji vjeruju u pravnu državu, koji hoće da se stvari riješe pravnim putem, koji ukazuju na nepravilnosti, koji vjeruju u socijalnu pravdu i vladavinu zakona,“ rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Naglasio je da je glavna stvar koju bi zakon trebao napraviti je promijeniti atmosferu, da se zviždači potiču i nagrađuju kada otkriju nepravilnosti, a ne da ih se degradira, da trpe mobing, otkaze, ali i verbalno i fizičko nasilje.
„Nažalost mi smo država u kojoj se kriminal isplati, to je ono što ovaj zakon mora mijenjati“, istaknuo je Sinčić.

Poznata zviždačica iz Hrvatskih pošta Sonja Vlahek podijelila je svoje mučno iskustvo. 2008. kada je na mjesto predsjednika uprave HP instaliran Robert Jukić, dobila je otkaz postojećeg ugovora o radu, a ponuđen joj je degradirajući jer nije htjela raditi po njihovim zakonima, prvenstveno mimoilaziti Zakon o javnoj nabavi. Kolegama na poslu je naloženo da ne smiju komunicirati s njom ili da će i njih degradirati.

Gospođa Vlahek otišla je medijima, međutim priče nisu izlazile u javnost. Nažalost uredničke škare su u rukama oglašivača, vlasnika medija i politike, tako je bilo onda tako je i danas.

Da su i danas mediji neslobodni i pod kontrolom politike možemo vidjeti na očitom primjeru, svi mediji su bili na konferenciji Živog zida, ali nisu postavili niti jedno pitanje o zviždačima niti o zaštiti zviždača, nije ih zanimala gospođa Vlahek koja je pretrpjela štete zbog toga što nije htjela raditi kriminal, nije ih zanimalo kako riješiti problem korupcije, njih je zanimalo kako napasti Živi zid odmah po završetku konferencije.

Pozivamo medije da se konačno počnu baviti ozbiljnim stvarima. Mediji imaju veliku odgovornost i dužnost prema društvu, vrijeme je da se stane na kraj manipulativnom novinarstvu, vrijeme je da integritet novinara prestane biti roba za prodaju oglašivačima, vlasnicima medija ili politike. Vrijeme je za promjene!

Posljednje vijesti