Podijeli:

Živi zid će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o zajamčenoj minimalnoj mirovini i nacionalnoj mirovini kao jednom od stupova borbe protiv siromaštva u Hrvatskoj, najavio je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac.

U Hrvatskoj, objasnio je, samo 64 posto osoba starijih od 65 godina prima mirovinu, mnogi uopće nemaju mirovinu. U Europi je, pak, praksa da je ta kategorija kućanstva pokrivena “sto posto” mirovinama, rekao je Bunjac nakon zatražene stanke.

Hrvatska nema propisanu minimalnu mirovinu

Takvo stanje u Hrvatskoj je moguće, kazao je, zato što Hrvatska nema propisanu minimalnu mirovinu kao druge zemlje niti ima nacionalnu mirovinu za ljude koji nisu stekli to pravo.

Slovenija je, kaže, u travnju donijela zakon po kojem će umirovljenici s punim uvjetima za starosnu mirovinu imati minimalnu mirovinu od 500 eura.

Bunjac je, govoreći o teškom položaju umirovljenika, upozorio da je u Hrvatskoj svaka treća osoba starija od 65 godina siromašna. Čak polovica umirovljenika ima niže mirovine od službene statistike siromaštva, a 57 posto umirovljenika prima manje od prosječne mirovine koja iznosi 2269 kuna, naveo je zastupnik, ističući da je Vlada poreznom reformom povisila samo visoke mirovine, dok istovremeno sto tisuća umirovljenika ima mirovinu manju od 500 kuna ili je uopće nema.

/UVEDIMO ZAJAMČENU MINIMALNU MIROVINU/Htio bih ponovno upozoriti na teško stanje umirovljenika koji su dovedeni do toga da moraju prosvjedovati na ulicama naših gradova.Danas je u Hrvatskoj svaka treća osoba starija od 65 godina siromašna! Čak 50% umirovljenika ima niže mirovine od službene statistike siromaštva, a 57% umirovljenika ima manja primanja od prosječne mirovine koja iznosi 2269 HRK. Vlada je poreznom reformom povisila samo visoke mirovine, dok istovremeno 100.000 umirovljenika ima mirovinu manju od 500.00 HRK, ili je uopće ni nemaju.

Posted by Branimir Bunjac on 11. listopada 2017

Posljednje vijesti