Podijeli:

Danas je Živi zid organizirao akciju dijeljenja jagoda domaće proizvodnje kako bi ukazali na problem uloge HNB-a i nerealnog tečaja kune.

Osim poznate trodiobe vlasti, tu postoji, što se našeg programa tiče, i monetarna vlast. HNB desetljećima ne radi na korist hrvatskog gospodarstva i građana, upravo je ona kriva što se bankama dozvolilo da rade što hoće, kriva je za visoke kamate, za švicarce i razne druge malverzacije banaka, i ono što je direktni povod danas, HNB održava politiku nerealnog tečaja – rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Ističe da politika nerealnog tečaja dovodi hrvatske proizvođače u nepovoljan položaj, odnosno da je to politika koja subvencionira uvoz, pozvao je medije, javnosti i struku da povežu utjecaj tečaja na domaću proizvodnju.

Sinčić je naglasio da mora doći do promjene monetarne politike, a da se to može dogoditi samo ako se promijene ljudi koji dugi niz godina provode štetnu politiku. Dodao je da mu je drago da je Martina Dalić dala ostavku i da sad ne dolazi u obzir za mjesto guvernerke HNB-a, te da mora postojati odgovornost na svim razinama vlasti. „Ako si nešto napravio dobro bit ćeš nagrađen, ako nisi, bit ćeš kažnjen.“

Nakon HNB-a, jagode će dijeliti u domove za djecu i za starije i nemoćne.

Ivan Pernar istaknuo je da ne postoji višak domaćih jagoda, dok se uvoze šleperi stranih.

„Cilj je ukazati da je Živi zid jedina stranka koja želi mijenjati monetarnu politiku, tečajnu politiku, ukinuti valutnu klauzulu.“

Branimir Bunjac je istaknuo da je propast poljoprivrede jedan od razloga zašto Hrvatska nije trebala ući u EU. Naveo je primjer Island nije ušao u EU jer su predvidjeli da će im uništiti ribarstvo.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić rekao je da Živi zid svakih par mjeseci uspije otkupiti hrvatske proizvode i raspodijeliti ih gdje je potrebno. Ističe da je to primjer politike koja će provoditi kad Živi zid dođe na vlast. Država će garantirati otkup domaćih proizvoda za sve škole, vrtiće i ostale javne ustanove.

Ivan Vilibor Sinčić za kraj je zaključio da ćemo se naći u situaciji da će onaj tko ima novaca za sitniš otkupiti našu poljoprivrednu površinu zbog nedostatka poljoprivredne strategije.

„Ako se to dogodi bitka za poljoprivrednu proizvodnju je nažalost izgubljena.“

Posljednje vijesti