Podijeli:

Živi zid je na Markovom Trgu organizirao dijeljenje proizvoda od konoplje povodom saborske rasprave o legalizaciji konoplje. Podsjetimo, Živi zid je prošle godine u saborsku proceduru uputio prijedlog legalizacije konoplje kojom bi dokinuli višegodišnju prohibiciju jedne od najkorisnijih biljaka svijeta.

Prijedlog Živog zida predviđa legalizaciju biljke u tri segmenta, radi se o uzgoju i preradi za medicinske svrhe, gospodarske svrhe i rekreativne svrhe.

Što se tiče uzgoja za medicinske i gospodarske svrhe, predviđa se slobodno korištenje cijele biljke, od sjemenke preko stabljike do cvijeta, ukida se ograničenje količine THC-a, odnosno osim industrijske, dopušta se uzgoj i indijske konoplje. Poljoprivrednici nemaju ograničenje u količini dopuštenog uzgoja, odnosno proizvodnja će se regulirati kao i za ostale poljoprivredne proizvode.
Što se tiče uzgoja za rekreativne svrhe, svaki pojedinac mogao bi slobodno uzgajati do šest biljaka istovremeno za vlastite potrebe.

Predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, istaknuo je da je trend u svijetu da se povećava sloboda uzgoja u poljoprivredne, medicinske, pa i u rekreativne svrhe. Dodao je da se danas u Hrvatskoj može koristiti industrijska konoplja samo za hranu za ljude i životinje, te da se tek trebaju početi proizvoditi gradivni materijali, bio gorivo, biorazgradiva plastika, razni medicinski preparati itd.
„Ako ne legaliziramo sad, dovesti ćemo se u poziciju da će svi oko nas legalizirati konoplju, pa ćemo mi morati uvoziti od njih proizvode, umjesto da se sada pozicioniramo kao proizvođač“, zaključio je Sinčić.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ponovio je da trebamo pratiti pozitivne svjetske trendove i legalizirati konoplju. Naveo je da se od biljke može proizvesti 25 000 proizvoda, izdvojio je papir navodeći da sijećemo šume, a možemo koristiti i konoplju koja raste sezonski i može se na istu površinu proizvesti veću količinu. Osvrnuo se na činjenicu da je u Hrvatskoj konoplja zakonski priznata kao lijek, ali da je nemamo prava uzgajati nego uvoziti, čime gubimo novac i bolesnicima otežavamo liječenje.

Goran Vadlja, proizvođač konoplje iz Međimurja, izjavio je da se od proizvodnje konoplje može sasvim pristojno živjeti, te da on i brat s kojim vodi posao ne trebaju seliti van iz zemlje. Apelirao je da se dopusti korištenje cijele biljke iz očitih razloga, više ljudi bi moglo živjeti od toga, a i mogli bi živjeti u zdravijem okolišu.

Prijedlog Zakona pročitajte ovdje:
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

Posljednje vijesti