Podijeli:

Dovršenjem Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun te realizacijom projekata odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracija Rovinj, Poreč, Umag, Novigrad i Savudrija te odvoz smeća i naknada za vodu poskupjet će najmanje 30%. Nadam se da to poskupljenje neće biti i višestruko veće od 30% poput riječkog odvoza smeća od 107%.

Sve su te investicije prikazane kao neophodne radi zaštite okoliša, “poklonjenih” sredstava iz EU fondova, zelenog turizma s pet zvjezdica, a na kraju najveći dio tereta pada na leđa građana bez upozorenja ili razumljivog objašnjenja odgovornih institucija.

Kaštijun je projekt unaprijed osuđen na propast. Njegov je kapacitet zbrinjavanje 100 tisuća tona otpada što je cjelokupni otpad Istre. Damir Grünbaum ne želi niti spominjati da je izabrana “pretpovijesna” skupa tehnologija, ali se pita kako je netko mogao zaboraviti na naše obveze prema EU, te što je i regulirano novom Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. Naime, tom uredbom su sve jedinice lokalne samouprave primorane da do veljače 2018. organiziraju primarno razvrstavanje otpada kako bi dosegli cilj do 2022. godine kada bi se recikliralo 50% otpada? Dakle, Kaštijun će od 2022. raditi s pola kapaciteta ili će plaćati ogromne penale. Plaćat će i građani, u svakom slučaju. Jedini koji će profitirati iz svega toga je Holcim, dobivat će besplatno gorivo iz Kaštijuna, a uz to su mu renovirane i peći. Naš predsjednik za Istarsku županiju smatra da je to i bio njihov konačni cilj.

Grünbaum upozorava također na odabir tehnologije koja je 20% skuplja od ostalih
– Projekti odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda su u najmanju ruku sumnjivi. Protivno Zakonu o javnoj nabavi u studijama i natječaju je specificirana i izabrana MBR tehnologija pročišćavanja za sve aglomeracije. Ta tehnologija u investiciji, pogonu i održavanju je oko 20% skuplja od ostalih tehnologija. Očito je da su studije izvedivosti bile frizirane kako bi se lažno prikazala isplativost i prednosti te tehnologije. Kako su u laži kratke noge, na natječaj za izgradnju pročišćivača aglomeracije Rovinj došlo je 9 ponuda od kojih je najniža 20% viša, a ostale do 100% više od one u Studiji izvedivosti.

Zašto onda ta skupa tehnologija koju ni struka ne preporučuje? Možda je odgovor u natječaju za 4 pročišćivača aglomeracije Poreča (Lanterna,Vrsar, Poreč jug i Poreč sjever) gdje su natječaj nakon trećeg ponavljanja dobili francuski Degremont i austrijski Strabag iako su bili gotovo 50 milijuna kuna skuplji od konkurencije i tek na 8. mjestu nakon prvog natječaja. Napomenimo da je nadzor cijelog projekta dodijeljen tvrtki iz grupacije Degremont. Hoćemo li svjedočiti sličnom ili istom igrokazu na sljedećim natječajima? – ljutito je poručio tijekom raskrinkavanja te u nadi da će se Istarska županija ustati na noge.

Navodi se u Studijama da je MBR prilagodljiviji naglim povećanjima opterećenja radi turističke sezone što se pokazalo da nije istina i stručnjaci bi to lako opovrgnuli. Isto vrijedi i za navode da je drugim tehnologijama pročišćavanja otpadnih voda potrebna veća površina, a bez da im se dozvoli da daju svoju ponudu na natječaj i predstave svoje mogućnosti. Još uvijek postoji nada za aglomeracije Umag, Novigrad i Savudrija te ostalim projektima koji planiraju otvoriti natječaj i jeftinijim tehnologijama.

Oko građana Istre se stegnula čvrsta omča poskupljenja koja se mogla izbjeći ili barem umanjiti da oni koji o tome odlučuju nisu vođeni interesima koji nisu i interesi njihovih građana. Nevjerojatno je da su svi nakon izbora zaboravili obećanja, zaboravili na građane, a posebno na one socijalno najosjetljivije. Ne pomaže se i ne donose se zakoni koji bi olakšali život ovršenima, blokiranima i svima u dužničkom ropstvu, naprotiv, novim, pretjeranim poskupljenjima još im se više otežava život.