Podijeli:

Školska godina je odavno počela, a velik broj učenika u Općini Drenovci i dalje nema udžbenike. Naime, ugovor o sufinanciranju udžbenika između Općine Drenovci i Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba odavno je potpisan, ali sredstva još uvijek nisu uplaćena na račun Općine.

Vijećnici Živog zida u Općinskom vijeću Drenovci obratili su se s priopćenjem za medije na tu temu. Naime, smatraju da se projekt dodjele besplatnih udžbenika sabotira zbog inertnosti odgovornih ljudi u Općini Drenovci. No, zbog izraženog nezadovoljstva većine roditelja, čija djeca s područja općine Drenovci do danas nisu dobila obećane besplatne udžbenike, općinski vijećnici Stjepan Pranjić i Tihomir Blažević uputili su 25.listopada, 2017. godine službeni upit Općini Drenovci o trenutnom statusu odobrenih sredstva od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, pozivajući se na službeni dopis Grada Zagreba upućenog na adresu Općine Drenovci, KLASA:602-02 -02/17- 001 /1035, URBROJ: 251-10- 11-17- 8 od 27.srpnja 2017.godine.

Naime, 6. studenoga su vijećnici zaprimili odgovor mailom u kojem je potvrđeno da je ugovor o sufinanciranju udžbenika potpisan, ali sredstva još uvijek nisu uplaćena na račun Općine. Živi Zid Općine Drenovci imao je neslužbene informacije iz pouzdanih izvora kako je susjedna Općina Vrbanja, za istu problematiku pronašla privremeno rješenje za nabavu udžbenika učenicima. Radilo se o tome da je Općina Vrbanja osigurala udžbenike sredstvima svog Općinskog proračuna, što će nadomjestiti onim odobrenim od Grada Zagreba, kada budu uplaćena na račun Općine.

Nakon takvih saznanja, naši vijećnici su uputili telefonski poziv u Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Potvrđeno im je još jedom da je postupak uplate sredstava na račun općine Drenovci u tijeku, ali problem je stvarao što nikakav konkretan rok nije određen do kada će se navedena uplata sprovesti. Takav odgovor, u Živom zidu, smatramo neprimjerenim.

Nakon samo tjedan dana od prvih koraka u zalaganju naših vijećnika za djecu bez udžbenika, danas, 16. studenoga izvijestili su nas o uspješnosti svoga rada.

Vijećnik Živog zida Stjepan Pranjić javio se putem svog Facebook profila s pobjedničkom viješću
– Poštovani roditelji,
iz ureda za financije u Zagrebu nam je potvrđeno da su uplaćena financijska sredstva u iznosu od 140 000 kuna na račun Općine Drenovci za financiranje udžbenika djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu.