Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je utvrdilo da su Martina Dalić, bivša potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva, i Zdravko Marić, sadašnji ministar financija, krivi u Aferi Hotmail te da su povrijedili načelo obavljanja javne dužnosti.

Do te odluke Povjerenstva došlo je velikim dijelom zbog angažmana Živog zida koji je podnio prijavu Povjerenstvu i kaznenu prijavu, i na temelju onoga što je kaznenom prijavom otkriveno zajedno sa medijima plasirao u javnost.

„Tražimo ovog časa ostavku ministra Marića, niti u jednoj vladi niti u jednoj zemlji ministar koji se našao u ovakvom kontekstu, pod ovakvim kvalifikacijama za povredu javne dužnosti ne može ostati ministar. On je davno moralno pao onog časa kada je bio prvi pokušaj njegove smjene. Sada tražimo da formalno preda ostavku, da napusti Vladu i da prestane sramotiti funkciju ministra financija i cijelu našu Hrvatsku“, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Treba napomenuti da je Povjerenstvo reklo da je Ante Ramljak i njegovo instaliranje kao povjerenika, ali i cijele skupine Borg, nešto što je koalicijski dogovor. Tada su koaliciju činili upravo HDZ i MOST. Povjerenstvo je na temelju prijava Živog zida pokrenulo i postupke protiv Plenkovića i Petrova, šefova tih koalicija.

„Očekujemo istu ovakvu odluku u slučaju premijera Plenkovića i nakon toga rušenje apsolutno i ove Vlade koja je na kriminalnim temeljima. U ovome trenutku Vladi Republike Hrvatske zadali smo šah“, rekao je Tihomir Lukanić.

„Posve je jasno da je ministar Marić bio u sukobu interesa kao bivši zaposlenik Agrokora koji je vrlo dobro znao što se u Agrokoru dešava i u kakvim je dubiozama tvrtka. Međutim pustio je naivne ljude na burzama da kupuju dionice Agrokora po basnoslovnim cijenama, između i ostalog mirovinski fondovi koji su na tome izgubili namjanje miljardu kuna naših mirovina“, rekao je Branimir Bunjac.

„Nećemo se pomiriti samo sa odlukama povjerenstva i napravit ćemo sve potrebno. Na kraju krajeva dužnost nas kao građana ali i kao političke stranke, da svi koji su odgovorni za dešavanja oko Agrokora kazneno odgovaraju jer vjerujemo i radimo na tome da Hrvatska postane pravna država i da imamo vladavinu prava a ne svakodnevno bezakonje, ortakluk, Borg, kumove i sve ono o čemu svjedočimo od strane vladajuće većine“, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Posljednje vijesti