Podijeli:

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izdao je nalog vijećnicima Živog zida da u tijelima u koje su izabrani predlože zabranu uvođenja u okoliš GMO-a. Za sada su dvije JLS izglasale prijedlog, radi se o Dugoj Resi i o Općini Tisno, dok kod ostatka vijeća i skupština u kojima su članovi Živog zida prijedlog tek treba doći na izglasavanje.

Ova akcija se provodi iz više razloga, ali krenimo od činjenice da se u Hrvatskoj ne poštuje Zakon o genetski modificiranim organizmima. Naime, članak 52. Zakona glasi: „Korisnik odnosno osoba koja stavlja na tržište GMO ili proizvode koji sadrže i/ili se sastoje ili potječu od GMO-a dužna je osigurati da se osobi koja prihvaća proizvod dostavi dokumentacija iz koje je vidljivo: – da se radi o GMO-u ili proizvodu koji sadrži i/ili se sastoji ili potječe od GMO-a.” S obzirom na to da Vlada ne poduzima ništa po tom pitanju, Živi zid smatra da jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju učiniti sve u njihovoj moći da se spriječe potencijalne negativne učinke koje GMO može imati na okoliš i ljude, a za koje postoji sve više znanstvenih dokaza.

RH ima dovoljno plodne zemlje, a samim time „najjači“ argument u prilog GMO-a – da bi riješili pitanje proizvodnje dovoljno hrane za sve – pada u vodu. Također, uzmemo li činjenicu da se polovina proizvedene hrane na Zapadu doslovno baci, argumenti da će GMO riješiti glad u svijetu iz očitih razloga ne mogu biti istiniti.

Važno je za napomenuti da vodeće tvrtke koje proizvode GM sjeme (Monsanto), također proizvode herbicide i otrove koji uništavaju sve organsko u zemlji osim njihovog modificiranog sjemena, što im daje monopol nad proizvodnjom hrane, što ozbiljno ugrožava nacionalnu sigurnost države.

 

Stav Živog zida je da bi se trebali usredotočiti i poticati ekološku proizvodnju hrane, da trebamo njegovati našu tradiciju i zaštiti autohtono sjemenje. Budućnost poljoprivrede vidimo u ekološkim OPG-ovima. Temelj naše poljoprivredne politike su OPG-ovi – obitelj je temelj sela.

Posljednje vijesti