Podijeli:

Živi zid je na tiskovnoj konferenciji održanoj 23.03.2020. u Zagrebu povodom potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu najavio prijedlog Zakona o osnivanju fonda za obeštećenje imovine građana koja je stradala u potresu.

Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da ovakav stoljetni događaj zaslužuje adekvatan odgovor. Posljednji potres sličnih učinaka dogodio se još 1880. godine. Potrebno je solidarizirati cijeli svijet i cijelu Hrvatsku sa Zagrebom. Dolaze potpore iz različitih zemalja i treba omogućiti svima da organizirano doprinesu. U tom fondu treba postojati građanska kontrola da bi se sredstva trošila namjenski i transparentno i došla do onih kojima su potrebna. Ne smije nam se dogoditi nova Gunja gdje je bilo malverzacija i preplaćivanja.

Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida rekao je da su ovim potresom osim središta Zagreba značajno pogođena i naselja oko epicentra Markuševec, Čučerje, Vugrovec, Kašina te Stubica.

Jutros sam obišao neke od pogođenih područja i na licu mjesta sam vidio velika oštećenja na crkvama, osnovnim školama pa čak i domu zdravlja. Stanovnici su tužni, veliki broj kuća je oštećen. Svi dijele stav da za potres nisu krivi i pitaju se kako će sanirati štetu pogotovo kada imaju u perspektivi ovakvu krizu uzrokovanu koronavirusom. Važno je da se s jedne strane stvori fond solidarnosti te da grad i država moraju preuzeti odgovornost i učiniti sve da se tim ljudima pomogne – izjavio je Lukanić.

Postavlja se također pitanje što je sa sigurnošću tih objekata i tražimo da stručnjaci statičari posjete svaku pogođenu nekretninu i utvrde sigurnost nastavka boravka u njoj te da se prione hitnoj sanaciji svih objekata. Upravo ovo vrijeme kada nema organizirane nastave u školama i kada mali broj vjernika dolazi u crkve treba iskoristiti da se obnove i ti objekti – dodao je Lukanić.

Živi zid je iznio stav da je potrebno proglasiti elementarnu nepogodu, ali da je do sada iskustvo pokazalo kako se građanima ne isplaćuju puni iznosi šteta.

Tražit ćemo od saborskih zastupnika da podupru naš prijedlog kako bi se što hitnije pristupilo adekvatnoj obnovi objekata i popravku vozila i infrastrukture koji su stradali. Vjerujemo da država sama neće moći pomoći građanima koliko bi trebala pogotovo zbog ekonomske krize uzrokovane koronavirusom.