Podijeli:

Konferenciju je otvorila Vladimira Palfi Sinčić s naglaskom da Živi zid želi izjednačiti svu djecu, kako djecu samohranih roditeljima kojima drugi roditelj plaća alimentaciju, tako i djecu kojima je država preuzela tu obvezu.

“Trenutno imamo velik nesrazmjer u kojemu djeca roditelja koji uredno izvršavaju svoje obveze imaju punu alimentaciju, dok one koje preuzme država primaju samo pola propisane alimentacije. Država koja se karakterizira kao socijalna bi trebala voditi računa o tome, trebala bi gledati da sva djeca imaju jednaka prava i mogućnosti,” ističe Palfi.

Pravnica Živog zida, Vlasta Krpetić-Meić , koja je izradila prijedlog Zakona, detaljnije je opisala prijedlog.

“Ovim izmjenama i dopunama Zakona o privremenom uzdržavanju pokušali smo olakšati težak položaj samohranih roditelja i djece. Postoji zakonski minimum koji propisuje minimalni iznos privremenog uzdržavanja i nema razloga da ako država preuzme tu obavezu, da se isplaćuje samo polovica propisanog minimalnog iznosa. Ovim izmjenama tražimo da se tim roditeljima plaća puni iznos zakonskog minimuma,” pojašnjava Krpetić-Meić.

Osim toga, predlažu da se postupak čekanja na dobivanja prava na privremeno uzdržavanje nakon pravomoćne presude smanji s današnjih tri mjeseca, na trideset dana, jer je, kako kažu, čitav postupak predug.

“Propisan je zakonski rok na tri godine za privremeno uzdržavanje koji smo produžili dok djeca ne dostignu punoljetnost jer potrebe da se djeci ograničavaju prava. Nadamo se da će zakon biti prihvaćen i da ćemo pomoći mnogim samohranim roditeljima koji su ionako u teškoj situaciji,” zaključuje Krpetić-Meić.

Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar, naglašava da se ovim prijedlogom pomaže najviše ženama, jer su samohrani roditelji većinom žene. nažalost roditelji ne plaćaju alimentaciju u dijelu slučaja, onda država samo s 50% uskače roditelja. Pernar ističe da je ovo spasonosna mjera za njih, da se radi o konkretnom prijedlogu i rješenju, te da je sad na Vladi i vladajućoj većini da odrede žele li zaštiti samohrane roditelje i djecu.

Vladimira Palfi Sinčić za kraj je dodala da prijedlog Živog zida nije novotarija i da mnoge uređene zemlje imaju ovakav način osiguranja i zaštite djece.

“Smatramo da je ovo zaista minimalno što se može napraviti kao jedan korak rješenja za demografsku obnovu.” Pernar naglašava da se ovim prijedlogom pomaže najviše ženama, jer su samohrani roditelji većinom žene. Nažalost roditelji ne plaćaju alimentaciju u dijelu slučaja, onda država samo s 50% uskače roditelja. Pernar ističe da je ovo spasonosna mjera za njih, da se radi o konkretnom prijedlogu i rješenju, te da je sad na Vladi i vladajućoj većini da odrede žele li zaštiti samohrane roditelje i djecu.

Vladimira Palfi Sinčić za kraj je dodala da prijedlog Živog zida nije novotarija i da mnoge uređene zemlje imaju ovakav način osiguranja i zaštite djece.

“Smatramo da je ovo zaista minimalno što se može napraviti kao jedan korak rješenja za demografsku obnovu.”

Posljednje vijesti