Podijeli:

Živi zid je u svojim prostorijama održao sastanak radne skupine na kojemu su raspravljali o rješenjima gorućeg problema Ovršnog zakona, problema koji pogađa preko 300000 blokiranih i ovršnih građana RH. Na sastanku je prisustvovao uži krug radne skupine kojeg sačinjava predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnici Ivan Pernar i dr.sc. Branimir Bunjac, glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić, profesor na Ekonomskom fakultetu i član Živog zida prof. dr. sc. Dominik Vuletić , te pravnica Živog zida Vlasta Krpetić Meić.

Sastanak je otvorio Ivan Vilibor Sinčić navodeći probleme vezane za postojeći Ovršni zakon koje će Živi zid svojim prijedlogom riješiti, kao što su troškovi ovrhe koji znaju biti deset puta veći od glavnice, preprodaja dugova, problematika zaštite jedinog doma, problematika tajnih deložacija koje krše načela ravnopravnosti stranaka u postupku, pitanje postotka plaće koja se može ovršiti, te brojne druge probleme.
Osim užeg kruga radne skupine, nastavlja Sinčić, u skupini će raditi brojni domaći i strani stručnjaci, s obzirom da ćemo zakon raditi po uzoru na slovenski. Naša dužnost je da nakon 8 godina bavljenja ovrhama napravimo potpuno novi zakon, istaknuo je Sinčić.

Dominik Vuletić objasnio je da je trenutni Ovršni zakon doživio toliko izmjena da ih ni najveći pravni stručnjaci nisu koherentno uspjeli sve popratiti, prema tome najbolje rješenje je potpuno novi zakon. Naveo je osnovne točke oko kojih će se raditi, a to je smanjenje uloge javnih bilježnika, drugačije reguliranje troškova ovršnog postupka i naplata trošova ovrhe koja je ključ cijele materije.

Branimir Bunjac izjavio je da izmjene zakona koje su HDZ i Most zajedno napravili nisu riješili probleme, a da ih oko novih izmjena koje je najavio ministar Bošnjaković nitko nije kontaktirao. Treba napisati novi zakon u cijelosti, zajedno sa stručnjacima, po uzoru na slovenskog, ali i bolji jer će riješiti problem koje i oni imaju. Novi Ovršni zakon treba društvu pružiti jedan novi početak, ne samo što će spasiti brojne građane, nego će i potaknuti snažni gospodarski rast zaključio je Bunjac.

Čast mi je što ulazimo u ovaj ambiciozni projekt koji će spasiti ljude, sa kojim se drugi nisu htjeli suočiti, izjavio je Ivan Pernar. Naš cilj nije dovesti u pitanje naplatu duga, naš cilj je dovesti u pitanje troškove dugova. Ono što danas imamo je šablozirani sustav ovrha gdje odvjetnici i javni bilježnici zarađuju enormne cifre za promjenu imena i prezimena, broja i stavljanje pečata na dokument.
Službena tijela, koja će biti sudovi, će u budućnosti morati po sili zakona gledati je li potraživanje u zastari ili ne, odnosno da li je zakonito ili ne. Trenutno to nije slučaj, potraživanja u zastari se naplaćuju što prestavlja ogroman problem ističe Pernar. Dadao je i da troškovi ovrhe budu deset puta veći od dugovanja, što nije nikako normalno. Trenutno se naplaćuju troškovi prvo, a tek onda glavnica, naš cilj je da se glavnica prva rješava, a tek onda troškovi ovrhe koji se moraju smanjiti. Hrvatska je jedina zemlja u EU gdje ovrhe provode javni bilježnici, to se mora mijenjati.

Tihomir Lukanić istaknuo je da je Ovršni zakon jedan od elementarnih sustava na kojemu je Živi zid nastao. Dodao je da ima dužnost izvjestiti o tehničkim karakteristikama sastava radne skupine koja je inicirana od strane Živog zida. Određeni kontankti su poduzeti, izvjestio je kolege i javnost da imaju apsolutnu podršku prof. dr. sc. Drage Jakovčevića koji se ispričao što ga nema danas i najavio dolazak na buduće sastanke. Također, razgovarao je sa poznatim sucem Mislavom Kolakušićem koji je rekao da ga projekt u ovom kontekstu ne zanima.

Novi prijedlog zakona trebao bi biti do ljetne stanke upućen u saborsku proceduru. Pozivamo cjelokupnu javnost, udruge, grupacije ili pojedince, da nam se jave sa svojim idejama i prijedlozima. Čeka nas velik posao!

Posljednje vijesti