Podijeli:

“Škole postoje zbog djece, a ne djeca zbog škola. Danas se pokazalo kako sustav ne postoji zbog djece, već se djeca preslažu poput kakvih igračaka da bi loš sustav nastavio funkcionirati.” rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na press konferenciji za novinare u 12.30 sati.

Dok se Vlada i Vrdoljak hvale obrazovnom reformom i “Školom za život” Živi zid se uputio u Gradinu u okolici Virovitice gdje je jedan dječak spašen od toga da bude prisilno prebačen kao jedini učenik u područnu školu.

Ravnateljica OŠ Gradina željela je zabraniti malom dječaku Tinu iz obitelji Jurišić da pohađa nastavu sa starim prijateljima te je zahtijevala da ubuduće ide u područnu školu gdje će biti jedini učenik u čitavoj školi. Na ovaj se način učiteljici željelo sačuvati posao, a posljedice loše politike koja uzrokuje nedostatak učenika ne bi snosili odgovorni nego ovaj dječak koji bi bio osuđen na samoću.

Majka djeteta, gospođa Jurišić je ustvrdila kako joj je Živi zid pomogao da prebaci svoje dijete u školu sa svojim prijateljima te da joj nitko nije uzvraćao pozive dok Živi zid nije najavio press konferenciju. “Nakon toga su se svi počeli javljati i problem se vrlo brzo riješio.” zaključila je.

Koordinator Živog zida za Virovitičko-podravsku županiju Staniša Žarković rekao je kako je ova situacija nastala zbog pogrešne politike lokalnih vlasti koje su radile neodržive područne škole koje bi imale po nekoliko učenika umjesto da se ulagalo u infrastrukturu i realizaciju prijevoza koji bi postojeće škole povezao.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je na kraju napomenuo kako ovo nije problem samo ove Općine već je isti problem diljem cijele Hrvatske. Pozvao je sve hrvatske građane da ovakve probleme iznesu te da će im se medijski i na sve druge načine pomoći kako bi se izvršio pritisak na lokalne vlasti te njihovi problemi trajno riješili.

Posljednje vijesti