Podijeli:

Živi zid održao je u Saboru medijsku konferenciju povodom ostavke Ante Ramljaka s mjesta Vladina povjerenika u Agrokoru. Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić otvorio je izlaganje s konstatacijom da je sad već očito, a što su tvrdili i prije, da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković napravio stanku s radom Sabora na nagovor premijera Plenkovića da bi prikrili krizu u Vladi i vladajućoj većini.

G. Ramljak je dao ostavku što je jasan znak da situacija u Agrokoru nije dobra, korupcija u zemlji buja, posebno od kad su HNS i Saucha ušli u vlast ističe Sinčić. Ta korumpirana većina uspjela je ugasiti povjerenstvo za Agrokor koje bi otkrilo brojne koruptivne radnje. Prošli petak dogodilo se i to da su pokušali korumpirati i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Kako vrijeme bude prolazilo, tako će korupcija biti sve veća, a gospodin Plenković zadnja dva tjedna ne izlazi u javnost i ne objašnjava kako je moguće da je Ante Ramljak, bivši suradnik Borislava Škegre, dao kao Vladin povjerenik poslove svojoj bivšoj firmi s dva zaposlena s ispodprosječnim plaćama. Kako je moguće da im je davao 250 tisuća na tjedan? Kako je moguće da se Ramljak punih 20 dana nakon što je postao povjerenik vodio kao zaposlenik Texo menagmenta? Ako ne odgovori na ta pitanja, jasno je da ne može rješavati probleme u RH.
Jučerašnja ostavka tajnika demografske obnove pokazuje da Vlada nema rješenja, da nemaju sposobne ljude, odnosno da nepotizmom i klijentelizmom dopuštaju podobnima, a ne sposobnima, da vode glavnu riječ. Najpoštenije je da Vlada da ostavku.

Zastupnik Ivan Pernar istaknuo je da svjedočimo paradoksu gdje ministrica Dalić na pitanja o autoru Lex Agrokora odgovora različito. Prvo je rekla da odbija dati odgovara jer da ne zna, drugi put da ne zna koji su stručnjaci sve sudjelovali u izradi, a prošli tjedan na izravno pitanje tko je pisao zakon ona daje odgovor da ga je ona pisala. Ministrica koja laže javnost po prirodi stvari mora dati ostavku ističe Pernar. Danas sam je pitao novo pitanje, koji je od njenih odgovora istinit, onaj gdje tvrdi da ne zna, ili onaj u kojem tvrdi da ga je ona pisala?
Ramljak je promijenio redoslijed naplate, umjesto vjerovnika, prvo će se namiriti lešinarski fondovi, 500 milijuna će uzeti savjetnici koje je on odabrao i za koje je radio, a tek onda sve ostalo. Texo menagment je firma koja zaboravi odjaviti radnika, koje nema nikakve prihode, odnosno koja nije profesionalna, a uzima 250 000 kn tjedno. Mi vidimo da su savjetnici uzeli novce, a da nismo bliže rješenju, i upravo zbog nemogućnosti postizanja nagodbe je vjerojatno povjerenik Ramljak dao ostavku. Osim njega ostavku bi trebali dati i ministrica Dalić i premijer Plenković, jer je znao što se događa, a nije htio reagirati.

Lex Agrokor je fijasko, iza njega je upletena Hrvatska država, što se cijelo vrijeme pokušavalo prikriti da nećemo morati odgovarati za štetu u Agrokoru, očito je da hoćemo, objašnjava zastupnik Branimir Bunjac. Cijelo vrijeme slušamo lažne informacije, prije nepunih šest dana kad su povjerenik Ramljak i ministrica Dalić bili u Saboru, mediji su izvještavali da su briljirali,da su blizu rješenja, a to je trebala biti nagodba s vjerovnicima, a što mi vidimo? Ne da Vlada nije briljirala, nego se raspala. Vlada nema rješenja i nema što za ponuditi.
Što je trebalo učiniti? Trebalo je procesuirati odgovorne, osigurati kratkoročnu likvidnost i dozvoliti vjerovnicima da se nagode dobivanjem udjela vlasništva u Agrokoru. Što se dogodilo? Do dan danas nitko nije odgovarao, glavni gazda je otišao u London, vjerovnici su međusobno toliko suprotstavljeni da će doći do sudskih tužbi što će na kraju porezni obveznici plaćati.
Što Vlada može učiniti? Vlada može prvo otvoreno pokušati spasiti Agrokor, drugo pokušati spasiti Vladu, a treća i najpoštenija odluka je dati ostavku zaključuje Bunjac.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić ističe da je Ramljak dao ostavku nakon medijskih otkrića da je u isto vrijeme bio zaposlen u tvrtki i bio vladin povjerenik, i s pravom se pita što su u zadnjih deset mjeseci radili premijer, predsjednica države, sigurnosne i obavještajne službe ove zemlje? Plenković ili namjerno ništa nije učinio, ili je nesposoban angažirati obavještajne službe. I jedan i drugi razlog je dovoljan za zaključiti da ta osoba nije sposobna biti premijer objašnjava Lukanić.
Jučer je otišao državni tajnik, otišao je vladin povjerenik, a cijela država je postala talac loših politika i kadrovskih rješenja jednog anacionalnog birokrata štreberskog tipa. Ova Vlada postaje zombi, hodajući mrtvac, a jedino rješenje u ovom trenutku je ostavka premijera, raspuštanje Vlade, i raspisivanje novih izbora.

Sinčić je u završnoj riječi dijagnosticirao premijeru Plenkoviću sindrom staklenog zvona. Odrastao je u sredini gdje se boji da ga itko išta pita, živi u iluziji koju mu serviraju njegovi pomoćnici i korporativni mediji, i iz te situacije nije mogao vidjeti realnost koja ga je snašla.

Ovog časa bi bilo najmoralnije raspustiti većinu i ponovo pomiješati karte, to je jedino pravedno prema građanima RH!

Bujanje korupcije.

"Zbog nesposobnosti, zbog širenja političke korupcije, zbog nestabilnosti u zemlji tražimo od Andreja Plenkovića neopozivu ostavku."

Posted by Živi zid on 21. veljače 2018

Posljednje vijesti