Podijeli:

Danas je u Saboru predsjednik stranke Živi zid u ime predlagatelja održao govor na temu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Svoje izlaganje započeo je predstavljanjem prijedloga
– Danas je pred nama Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Potrebno je reći da se ovdje u prvom čitanju bavimo dvjema stvarima. Prva stvar je ta da cijepljenje iz sadašnjih zakonskih stanja gdje je ono obvezno, postane preporučeno. A druga stvar, da se dokinu prekršajne kazne.

Ova inicijativa nikako i nikada nije protiv cijepljenja, ona je samo za pravo izbora. A neke od država koje nisu članice EU, a koje imaju isti ili sličan zakon su upravo Island, Švicarska te Norveška. Zemlje koje nemaju obveznog cijepljenja su Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Irska, Island, Litva, Luksemburg, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i ovaj naš zakonski prijedlog prati upravo taj model – upozorio je Sinčić upravo zbog onih koji smatraju da je stav Živog zida da djecu ne treba cijepiti, jer stav stranke samo je sloboda odlučivanja što bi i trebala biti karakteristika demokratskog društva u kakvom navodno živimo.

Upozorio je također na vrlo malo procijepljenost, upravo iz razloga lošeg funkcioniranja sustava
– Procijepljenost, osobito kod djece, pada upravo zato što ne postoji povjerenje u sustav.
Ako roditelj odlazi kod pedijatra te mora po propisima cijepiti dijete, a ne osjeća se kod liječnika sigurno, ako ne može dobiti informaciju, ako je ignoriran, ako mu se krše osnovna prava, prava pacijenta, naravno da se javlja nepovjerenje u sustav. I upravo to rastuće nepovjerenje je uzrok je uzrok pada procijepljenosti.

Ivan Vilibor Sinčić U ime predlagateljaPRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMAI DOPUNAMA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTIDanas je pred nama Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Potrebno je reći da se ovdje u prvom čitanju bavimo dvjema stvarima. Prva stvar je ta da cijepljenje iz sadašnjih zakonskih stanja gdje je ono obvezno, postane preporučeno. A druga stvar, da se dokinu prekršajne kazne.

Posted by Živi zid on 20. listopada 2017

Posljednje vijesti