Podijeli:

Davor Popović, diplomirani agronom i predsjednik Odbora za poljoprivredu Živog zida ukazao je u emisiji Zajedno za zdravlje na HRT4 na važnost proizvodnje svoje hrane koja je temelj svake države. Kriza uzrokovana virusom Covid-19 uzrokovala je niz problema u svjetskoj opskrbi hranom, ali i izvukla na vidjelo problem hrvatske poljoprivrede. Od samostalnosti Republike Hrvatske niti jedna vlada, niti HDZ-a niti SDP-a nisu donijele strategiju razvoja poljoprivrede i zato se nalazimo sada u ozbiljnim problemima. Pošto Republika Hrvatska trenutno može prehraniti samo pola svog stanovništva, postavlja se pitanje samodostatnosti hrane i kako prehraniti stanovništvo.


Sada je početak vegetacije i pravo je vrijeme da se organizira cijeli niz procesa aktivacije proizvodnje hrane.

Živi Zid u svom programu predlaže:

  1. Organizacija otkupa poljoprivrednih proizvoda od hrvatskih OPG-ova od strane države kroz otkupne centre. Svaka županija treba imati otkupni centar.
  2. Osnivanje novih prerađivačkih kapaciteta i infrastrukture, koji bi bili sposobni da otkupljenu hranu prerade u gotove proizvode.
  3. Osnivanje lanca dućana u vlasništvu države, koji će na policama primarno držati hrvatske prehrambene proizvode .
  4. Plasiranje na tržište prvo svih domaćih poljoprivrednih proizvoda, a eventualni nedostatak da se naknadno uvozi, po uzoru na Austriju.
  5. Podupiranje srednjih i malih OPG-ova kao temelja proizvodnje hrane.
  6. Proizvodnja domaće zdrave hrane visoke kvalitete, poznatog porijekla.

Vrijeme je da se napokon shvati da je temelj svakog gospodarstva poljoprivreda, te da Republika Hrvatska ima potencijala da odgovori ovoj krizi.