Podijeli:

Živi zid je u Saboru iznio mjeru iz „srca programa“ Živog zida. Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o deviznom poslovanju i Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o obveznim odnosima. Oba ova zakona obrađuju istu materiju, radi se o ukidanju valutne klauzule.

„Svi znamo kako je švicarac devastirao hrvatsko gospodarstvo i građane, moramo se osigurati da se tako nešto ne ponovi. Svi krediti će se konvenirati u kunske kredite po tečaju na dan uzimanja kredita“, rekao je predsjednik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić je naglasio da je ovo borba za monetarnu suverenost, borba za kunizaciju, da kuna dobije veću ulogu u Hrvatskoj dok se istodobno istiskuje euro. Osim toga, naglašava da će sav rizik predloženih zakonskih prijedloga snositi isključivo banke, a ne građani i poduzetnici.
Osvrnuo se i na jedan od glavnih argumenata ulaska u eurozonu, a to je ukidanje valutnog rizika, te istaknuo da je ukidanje valutne klauzule mjera koja na puno lakši način dokida valutni rizik.

Pravni stručnjak Živog zida dr. sc. Dominik Vuletić objašnjava da sama promjena u zakonodavnom smislu nije tehnički zahtjevna, i da se vrlo lako može izvesti, a da će imati velik utjecaj na gospodarstvo i blagostanje ljudi. Osim toga naglasio je da devizna štednja ostaje uređena kako je bila do sad.

„Ovo je srž ideje oko koje se okupio Živi zid, ideje monetarnog suvereniteta“, zaključio je Vuletić.

Ivan Vilibor Sinčić komentirao je političku krizu u Italiji, koja se može preliti na gospodarsku i tu se mogu pojaviti određeni rizici, a mi se možemo zaštititi odvajanjem kune od eura.

„Kao što znamo na izborima su dvije anti-establishment stranke koje imaju većinu pokušale formirati vladu. A talijanski predsjednik Mattarella odbio je dati mandat g. Conteu. Jasno vidimo da se tamo odvija sukob europskih birokrata s jedne strane i predstavnika naroda s druge strane. Jako je indikativno da će predsjednik dati mandat premijera osobi koja je duboko povezana s financijskim krugovima. Imamo sukob dva pogleda na novac, jedan je reformski koji traži nove ideje, i drugi povezan s bankarskim kartelima, MMF-om koji želi nastavak ove politike. Narod Italije je pokazao što želi i kao vječni optimist vjerujem da će demokracija pobijediti financijski kapitalizam u drugoj rundi“, istaknuo je Sinčić.

Na pitanja novinara o suradnji Živog zida i talijanskog M5S-a komentirao je da je 2015. bio u talijanskom parlamentu gdje ga je primio Alessandro Battista, jedan od vođa talijanske anti-establishment stranke, te da su pričali o suradnji između i Italije i Hrvatske.

Osim toga, osvrnuo se na ideju biranja predsjednika države u Hrvatskom Saboru, te je pozvao dvije sistemske stranke u Hrvatskoj da ne zadiru u demokraciju. „To bi onemogućilo građanima da biraju predsjednika, a predsjednik je jedina osoba koja se bira imenom i prezimenom. Da građani vole te izbore pokazuje izlaznost koja je veća od ostalih“, zaključuje Sinčić.

Posljednje vijesti