Podijeli:
Danas je Sabor počeo stankama, Ivan Vilibor Sinčić je u svojoj stanci govorio o stanju u poljoprivredi i najavio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga. Na početku svog govora rekao je kako prema statistici prema podacima Državnog zavoda za statistiku izgubili 22% proizvodnje kukuruza u odnosu na prošlu godinu, odnosno 16,4% soje u odnosu na prošlu godinu, te da se isto tako 10 puta smanjila proizvodnja sjemenskog krumpira u zadnjih dvadesetak godina.
Naglasio je kako je opći trend katastrofalan te da stoga misli da moramo temeljito promisliti o poljoprivredi u Hrvatskoj ondje gdje vidimo perspektivu.
 
Prijedlog zakona se tiče uzgoja konoplje i to u tri segmenta.
Medicinske svrhe, poljoprivredne svrhe i rekreativne svrhe.
Ističe kako konoplja nije egzotična vrsta te da je ona tu oduvijek i da se koristi desetak tisuća godina.
 
“Poznato je da se može proizvoditi više od 25 000 različitih proizvoda od tekstila, užadi, ima ogroman potencijal u energetici gdje se može koristiti kao gorivo, naravno i u automobilskoj industriji gdje se zbog tvrdoće i razgradivosti može raditi biorazgradiva plastika”, naveo je brojne koristi od konoplje.
Istaknuo je kako na europskom tržištu postoji dozvola da se koristi cjelovita biljka i da prijedlog Živog zida upravo ide u tom smjeru. Za industrijsku proizvodnju ovaj Zakon predlaže da se koristi cijela biljka i da nema nikakvih ograničenja.
 
Nabrojao je mnoge zemlje u kojima je upotreba konoplje u zadnjih nekoliko godina diljem Europe, ali i svijeta dobila novi zamah i koje su legalizirale upotrebu konoplje u medicinske svrhe.
“Neka od najnovijih znanstvenih istraživanja govore o ogromnom potencijalu ove biljke u liječenju AIDS-a, PTSP-a, alergija, astme, Chronove bolesti, dijabetesa, glaukoma, različitih vrsta infekcija, ekcema, a prema člancima objavljenima u uglednom časopisu Nature, također i pri suzbijanju karcinoma.”
Video:

/STANKA O STANJU U POLJOPRIVREDI/Prema statistici Državnog zavoda za statistiku izgubili smo 22% proizvodnje kukuruza u odnosu na prošlu godinu, odnosno 16.4% soje u odnosu na prošlu godinu. Isto tako 10% se smanjila proizvodnja sjemenskog krumpira u zadnjih dvadesetak godina.Ima tu i nekih pozitivnih brojki, međutim vrlo su male, te su to uglavnom jednoznamenkasti postotci. Opći trend je katastrofalan te zbog toga mislim da moramo temeljito promisliti o stanju poljoprivrede u Republici Hrvatskoj. Ondje gdje vidimo perspektivu zato smo predložili izmjene i dopune zakona kojeg imam u ruci a to je zakon o suzbijanju upotrebe droga, je upravo u novim egzotičnim kulturama. Konkretno vezano se tiče o uzgoju konoplje i to u tri segmenta, medicinske svrhe, poljoprivredne svrhe i rekreativne svrhe. Naravno konoplja nije egzotična vrsta ona je tu oduvijek, koristi se desetak tisuća godina 60-tih godina ona je zabranjena i postaje jedna od najzloćudnijih biljaka u pravosuđu i kaznenom pravu. Međutim svjetski trendovi i znanstvena istraživanja daju potpuno novo svjetlo na mogućnosti te biljke."Poznato je da se može proizvoditi više od 25 000 različitih proizvoda od tekstila, užadi, ima ogroman potencijal u energetici gdje se može koristiti kao gorivo, naravno i u automobilskoj industriji gdje se zbog tvrdoće i razgradivosti može raditi biorazgradiva plastika" na europskom tržištu postoji dozvola da se koristi cjelovita biljka i prijedlog Živog zida upravo ide u tom smjeru. Za industrijsku proizvodnju ovaj Zakon predlaže da se koristi cijela biljka i da nema nikakvih ograničenja.

Posted by Ivan Vilibor Sinčić on 13. listopada 2017

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje Prijedlog zakona PZ_210

Posljednje vijesti