Podijeli:

Brojni naši građani trpe teror od agencija za otkup potraživanja. Nazivaju ih tijekom noći, cijeloga dana, zovu njihove susjede, druge članove obitelji te na njihova radna mjesta. Malo je za reći da se tu krše ljudska prava, a to je nedopustivo. Velik broj zemalja već ima onemogućenu takvu praksu, a mi želimo da se to dogodi i u Republici Hrvatskoj – rekao je predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić.

Ovih dana Živi zid intenzivno se bavio prikupljanjem iskustava ljudi koji su prošli iskustva upravo navedenima, te objedinio u jednu cjelinu. Sinčić je naglasio kako je nedopustivo takvo kršenje ljudskih prava

– Okupili smo veliku tužnu kolekciju svjedočanstava naših građana koji svjedoče teroru kojega svakodnevno proživljavaju. Kako bi se tome stalo na kraj, predstavljamo prijedlog Zakon o zaštiti dužnika. Taj zakon bi prije svega dao obavijest ili informaciju ako bi došlo do toga da bi nekakva Agencija htjela otkupiti dug nekog dužnika, potrošača ili građanina. U toj obavijesti, prema našem zakonu, također mora stajati za koji iznos bi ona otkupila taj dug. Zakon ima 17 članaka, on je Lex Specialis u odnosu na zakon o obveznim podnosima.

Također, Sinčić je kao najvažniji dio naglasio da se nudi pravo prvokupa dužniku za frakciju iznosa, a ukoliko dužnik odbije svoje pravo na otkup ima pravo dozvoliti da se njegov dug proda drugom vjerovniku ili da dug ostane kod postojećeg vjerovnika.

Naglasio je još kako je propisano po članku 13. da su zabranjene prijetnje dužniku na bilo koji način odnosno dužnika se ne smije kontaktirati u večernjim ili noćnim satima, za vrijeme blagdana ili na radnom mjestu. Isto tako ne smiju se kontaktirati članovi obitelji.

Posted by Tihomir Lukanić on 9. studenoga 2017

Dr.sc. Dominik Vuletić također je pojasnio po kojim kriterijima je prijedlog zakona pisan

– Riječ je o poslovnom sektoru, 2015. i prošle 2016. godine banke tj. kreditne institucije su prodale 8.9 milijardi svojih loših i nenaplativih potraživanja za iznos od 2.4 milijarde kuna. To su dugovi fizičkih osoba tj. potrošača koji su u potpunosti nezaštićeni. Ovaj prijedlog zakona je u potpunosti stručno provjeren i usklađen s pravilima Europske unije.

Na kraju je poručio da ne vidi razloga za odbijanjem ovakvog prijedloga Zakona te ako postoji imalo političke volje, ovaj zakon bi morao biti usvojen.