Podijeli:

Živi zid je predstavio platformu i program za nadolazeće europarlamentarne izbore, stvara se nova generacija progresivnih političara koji žele mijenjati društvo i izgraditi novu i bolju Europu.
Platforma okuplja srodne stranke u Europi, tako je na predstavljanju programa sudjelovao potpredsjednik talijanske Vlade i čelnik stranke Pokret 5 zvijezda (M5S) Luigi Di Maio, potpredsjednik Europskog parlamenta Fabio Massimo Castaldo, vođa poljske stranke Kukiz’15 Paweł Kukiz, čelnik grčke Stranke poljodjelstva i stočarstva (AKKEL) Evangelos Tsiobanidis, u sklopu platforme je još i finski Pokret „Sada“ čiji predstavnici nisu bili u Zagrebu. Platforma će se širiti kako se u Europi budu rađale nove stranke i pokreti koji žele mijenjati stvari.

Europski manifest je dokument koji iskazuje glavne programske točke oko kojih su se okupile stranke. Manifest nije definitivan dokument, kako se budu pridruživale nove stranke i ljudi, kako bude dolazilo do većeg međusobnog protoka ideja i informacija, tako će se program nadopunjavati i usavršavati.

Glavne točke koje razlikuju grupaciju Živog zida od ostalih grupacija i stranka u Hrvatskoj i Europi je odbacivanje centralizacije i zalaganje za demokratski uređenu Europu. Živi zid traži direktnu demokraciju, odnosno provođenje referenduma, te stavljanje demokratski izabranog Europskog parlamenta u nadređeni položaj u odnosu na Europsku komisiju.

Druga važna stvar koju Živi zid ističe u odnosu na druge proeurpske poltronske stranke jest zalaganje za brz i jednostavan proces izlaska iz EU za one zemlje koje žele izaći, a ne da se proces odužuje kao sa Velikom Britanijom. Osim toga tu je i pravo država članica na vlastitu valutu, euro ne smije na silu uveden u neku državu, jer nije svim državama u ekonomskom i gospodarskom smislu u interesu da imaju euro, to uključuje i Hrvatsku.

Treća bitna točka se tiče borbe protiv korupcije koja bi zaštitila zviždače, implementirala zakone protiv organiziranog kriminala te ojačala transparentnost svih zastupnika prema biračima. Jedino transparentan zastupnik može biti dobar zastupnik.

Zaštita okoliša i zdravlje stanovnika je ključna stavka u stvaranju nove i bolje Europe, tako će se zabraniti unos GMO-a u okoliš i korištenje otrovnih herbicida temeljenih na glifosatu. Osim toga, raditi će se intezivno na procesu prebacivanja kompletnih energetskih potreba na obnovljive izvore energije, prije svega na sunce i vjetar

Socijalna sigurnost svih stanovnika Europe mora biti na visokoj razini, pravo na vodu i električnu energiju su pravo koje se ni u kojem slučaju ne smije ugrožavati, pogotovo ne od strane države. Svaki građanin Europe mora imati jednake prilike i jednaku minimalnu naknadu za svoj rad, inače EU kao projekt nema smisla i treba je ugasiti.

Mnoge stranke straše javnost da će Živi zid odvesti Hrvatsku u izolaciju, straši se mlade da neće moći putovati Europom, da neće moći raditi u inozemstvu itd., to su zlonamjerne laži koje političke lutke stranih centara moći pokušavaju plasirati ne bi li birače odgurnuli od Živog zida. U tom kontekstu valja naglasiti da program predviđa slobodu kretanja, rada i putovanja za sve stanovnike Europe, a pogotovo je usmjeren na mlade i studente kojima će biti omogućeni brojni programi razmjene i iskustva drugih kultura.

Konačno, važna stavka u programu, točka koju Živi zid promovira godinama, jest koncept politike bez lažnih podjela na ljevicu i desnicu i svađa oko ideoloških kosti koje se stavljaju u javni prostor da bi podijelili društvo. Politika je rad na općem dobru, politika je rješavanje problema, unaprjeđenje društva u svakom mogućem smislu, a ne svađanje oko prošlosti i osobnih ideoloških tema.

Vrijeme je da nova generacija političara preuzme odgovornost, da da rješenja i odgovore na probleme koje ima ovaj svijet koji se brzo mijenja. Vrijeme je da se Europa vrati narodima, vrijeme je za promjene!

Posljednje vijesti