Podijeli:

Živi zid je danas ispred sjedišta Hrvatskih pošta predstavio 3. točku manifesta za izbore za Europski parlament – Transparentna Europa, koja sadrži sve one stvari o kojima Živi zid govori od svog osnutka, a sada ima i savezništvo s drugim pokretima u Europi koji žele implementirati rješenja na razini kontinenta.

Korupcija je jedan od glavnih problema države, istraživanja pokazuju da preko 50% građana ne iseljava zbog niskih plaća u odnosu na europske zemlje, nego je to primarno zbog atmosfere u državi, a to je vladavina korupcije, nepotizma, članskih iskaznica HDZ-a, podobnosti ispred sposobnosti i sličnih pojava.

Živi zid stoga u sklopu 3. točke manifesta, Transparentne Europe, predstavlja konkretna zakonska rješenja koja se mogu brzo i efikasno provesti, ukoliko bi građani odabrali političare koji ta zakonska rješenja žele provesti.
Radi se o Zakonu o zaštiti zviždača, Zakonu o porijeklu imovine te Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine, koji bi osigurale veću transparentnost u obnašanju javnih funkcija i smanjile mogućnost koruptivnih radnji. Nažalost ni vladajuća većina, ni oporba ne prihvaćaju prijedloge Živog zida.

„Oni se boje pravog i učinkovitog zakona koji bi otkrio porijeklo imovine“, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Istaknuo je da bivši direktor HP-a Robert Jukić po izjavama zviždača ima imovinu koja se ne može objasniti legalnim radom, da je sve prijavljeno ali da se do danas ne može doći do informacije u kojoj je fazi sudski proces.

Zviždačice Sonja Vlahek i Claudia Čović ni dalje nemaju zaštitu niti su donijeta ikakva rješenja, pretpostavlja se da se odugovlačenjem do zastare pokušavaju zaštiti određeni ljudi.

Tihomir Lukanić, nositelj liste Živog zida za Europski parlament istaknuo je korupciju kao jedan od osnovnih problema bez čijeg rješenja nema napretka u društvu. Borba protiv korupcije, transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, zaštita zviždača i ispitivanje porijekla imovine, osovina su 3. točke manifesta za Europske izbore.

Dr. sc. Dominik Vuletić, stručnjak za trgovinsko i europsko pravo, kandidat na listi Živog zida, naglasio je da se porezni sustav ima metode kojim se zakonska rješenja Živog zida mogu implementirati, svi dužnosnici bili bi primarni obveznici, a porezna uprava bi po stupanju na određenu funkciju pokrenula postupak ispitivanja imovine. Istaknuo je da su stranke odbile zakone Živog zida, ali da će ih predložiti ponovo, ako treba i organizirati referendum.

Posljednje vijesti