Podijeli:

2014. godine SDP-ova Vlada donijela je novi prostorni plan Plitvičkih jezera nakon čega je počela nekontrolirana izgradnja na divlje. Ukoliko se nekontrolirana izgradnja i pretjerana eksploatacija Plitvičkih jezera nastavi, ona će u potpunosti nestati. Uništiti ćemo jedan biser prirode, ali i turizam od kojega lokalno stanovništvo živi, upozorio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Jedino pravo rješenje da se problem ispravi, da Plitvička Jezera ostanu održiva, da ostanu svjetski biser, je ta da se izmijeni prostorni plan.

Zastupnik Branimir Bunjac izjavio je da Živi zid ono što može kao zakonodavna vlast da bi pomogli rješavanju problema NP Plitvička jezera. Rješenje Živog zida je Izmjena i dopuna prostornog plana.
Glavna bit izmjena je sljedeća: U potpunosti se zabranjuje gradnja u sljedećim mjestima: Plitvica Selo, Jezerce Mukinje, Gornji Babin Potok, Donji Babin Potok i Čuića Krčevina.
Zašto je važno zaustaviti gradnju na tim mjestima? Tamo traje ubrzana izgradnja velikih apartmanskih kompleksa dok pitanje odvodnje uopće nije riješeno, tako da sve otpadne vode dođu do prirode i na taj način onečišćuju vodu. Voda se puni ne samo fekalnim otpadom, nego i detrđentima, pesticidima i ostalim štetnim tvarima, onečišćujući prirodu, životinje i ljude.
Važno je za reći da je sedra, koja je stvorila Plitvice, nastajala tisuću godina, a sada sav taj prirodni proces, sve te ljepote mogu nestati u roku od par godina ukoliko se problem ne riješi objašnjava Bunjac.
Lokalne vlasti u suradnji sa ljudima kojima je samo profit bitan rade veliku štetu na Plitvicama. Politika se mora u potpunosti maknuti iz Plitvičkih jezera i ostaviti park stručnjacima na upravljanje.

Ukoliko želimo da Plitvice zadrže status svjetske baštine, onda je vrlo bitno da se djeluje odmah. Mi iz Živog zida napravili smo što je u našoj ingerenciji i dali smo prijedlog koji Sabor mora izglasati.

Stručnjak Živog zida dr. sc. Dominik Vuletić naglasio je da je UNESCO je priopćio oduku da su NP PJ zbog pretjerane izgradnje i pretjerane turističke eksploatacije ugrožen.
Plitvička jezera su jedan od naših najvrjednijih bogatstva i kako gubimo ljude u zemlji, izgleda da gubimo i prirodna bogatstva. Partikularni interesi ugrozili su nacionalne interese, pa i svjetsku prirodnu baštinu.
Vuletić pojašnjava da se problem može riješiti rekategorizacijom u prostornom planu i na taj način zaustaviti bilo kakvu gradnju. Dodao je i da je sasvim jasno da trenutni prostorni plan nije adekvatan i da zato Živi zid ulazi u priču sa svojim prijedlogom.

Sinčić je se zahvalio braniteljskoj inicijativi za zaštitu Plitvica jer su uspjeli gurnuti temu devastacije jezera u javnost. Od donošenja tog prostornog plana 2014. godine od strane SDP-a uz kumovanje Milinovićevog HDU-a počela je devastacija Plitvičkih jezera. Uništavanje mikroorganiama, rušenje stijena, kontaminacija vode, uz brojne druge probleme, daje do znanja da je dosadašnji način upravljanja Plitvicama loš.
„Pozivam predsjednika sabora da se što prije stavi ovaj prijedlog na dnevni red. Jer ako se ne riješi, Plitvice će nestati i to će biti velika sramota, ne samo Like, Hrvatske, nego i cijeloga svijeta. Ako Hrvatska kao država i ideja bude poražena na Plitvicama, odnosno ako se ovaj veliki problem ne riješi, to će biti ogroman poraz za cijelu državu i društvo.“

Posljednje vijesti