Podijeli:

U Hrvatskoj je dobro poznata činjenica da je zemlja premrežena korupcijom, od lokalnih do državnih razina, dakle riječ je o sistemskoj korupciji. Naše pravosuđe ne može stati na kraj korupciji jer je i samo u koruptivnom stisku. Statistike govore da je oko 40% kriminala razotkriveno upravo prijavom nekoga iznutra, a samim spontanim radom policije oko 1%. Dakle možemo zaključiti da nema prave borbe protiv korupcije ako se ne zaštite zviždači.

Rješenje Živog zida je potpuno novi Zakon sa 110 Članaka koji u cjelovitosti rješava ovu problematiku, rađen je u suradnji sa zviždačima, ali i po uzoru na neke zemlje, poput Irske, koje imaju dobar Zakon za zaštitu zviždača, istaknuo je Ivan Vilibor Sinčić. Ovim zakonom svima onima koji prijave nepravilnost biti će osigurana razna prava. Uspostaviti će se ured pravobranitelja koji će se pobrinuti da svi zviždači budu zaštićeni. Želimo da se promijeni kultura i sustav vrijednosti, želimo da se kriminal ne smatra kao nešto što je uspješno, nego da se osuđuje.
Prva generacija zviždača potaknuti će i druge, u kulturu mora ući svijest da je kriminal loš i da ga ne treba nikako tolerirati. Važno je da se stvori kultura da prijavljivanje korupcije pozitivan čin i da nakon prijave slijedi nagrada.
Konačno, ovaj zakon bi uvišestručio borbu protiv korupcije u Hrvatskoj, svaka kuna uložena u borbu protiv korupcije višestruko se vrati, zaključio je Sinčić.

Branimir Bunjac kazao je da ovaj zakon mijenja sustav i svijest ljudi. Imali smo u prošlosti primjere ljudi koji su prijavljivali kriminal pa su bili tlačeni, prijavljivani, proglašavani ludim i zatvarani. Ovaj zakon ima dvije razine, prva je zaštita od mobinga i zaštita prava radnika, a druga je pomoć državi. Znamo da će svaki zviždač koji je zaštićen od države zapravo puniti državni proračun jer će biti manje kriminala. Sinčić je dodao da propisane nagrade neće isplaćivati država, nego firma gdje je zviždač radio, i to u postotku vrijednosti prijavljenog kriminala.
Bez ovakvih mjera neće biti napretka u društvu, i neće biti povraćeno povjerenje u institucije koje je u Hrvatskoj izgubljeno iz očitih razloga.

Ivan Pernar istaknuo je da kada bi Hrvatska bila zemlja sa malo korupcije, tada bi mogli shvatiti da ne postoji zakon koji štiti zviždače, a zbog toga što je korupcija velika, ovaj zakon treba biti donesen.
Za kraj je naglasio da Živi zid nije taj koji nema konstruktivne prijedloge i rješenja, kao što su neki novinari i političari tvrdili, nego stranke koje su na vlasti opstruiraju donošenje zakona koje bi pomogli društvu.

Posljednje vijesti