Podijeli:

Živi zid je dana 10.09. u 12:00 sati sazvao press konferenciju ispred zgrade Sabora da bi medijima i javnosti priopćio kako je Europskom uredu za borbu protiv prijevara prijavio zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića zbog nedozvoljenog primanja naknade kao član Nadzornog Odbora tvrtke Afarak Group jer je time povrijedio članak 11., 11a i 16. Pravilnika o osoblju; Regulacije No. 31 (EEC), 11 (EAEC).

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je: “Danas radimo novi korak u borbi protiv korupcije, konkretno u EU parlamentu. Zastupnik Ivan Jakovčić nalazi se u sukobu interesa jer je primio oko milijun kuna od tvrtke gospodina Končara što smo prijavili OLAF-u. Time je prevario birače Istre i radnike Uljanika koji su ga poslali tamo da se bori za privredu Istre. Javno su dostupni podatci kako je Jakovčić 3-4 mjeseca bio istovremeno i Župan i u Odboru tvrtke Afarak Group!”

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić rekao je: “Jakovčić je u isto vrijeme dok je bio zastupnik primao naknadu od tvrtke Afarak Group, EU parlamentu nije prijavljivao ove naknade kako je propisano Pravilnikom, a sporna je i moralna kategorije jer je on tamo da zastupa hrvatske interese a ne da prima naknadu od nekakvih privatnih kompanija. Ovdje nemamo samo gospodarski slom, ovdje imamo i slom morala u hrvatskom društvu gdje se mladima na naslovnicama stalno prikazuju ljudi poput dotičnog gospodina ili Ive Sanadera i šalje im se poruka kako im se isplati baviti kriminalom, ili da u suprotnom napuste državu. Očekujemo da će OLAF odraditi istragu, na europske institucije se ne mora vršiti pritisak kao na hrvatske institucije koje su u simbiozi sa vlastima. Očekujemo kako će nas OLAF kontaktirati o čemu ćemo obavijestiti javnost.”

Zastupnik u skupštini Istarske županije Damir Grunbaum je rekao: “Jakovčić je glavni kreator politike IDS-a. To su politike pogodovanja velikim tvrtkama i stvaranja velike mreže uhljeba u istarskom društvu, čime se kontrolira i većina medija te čime se stvara privid kako tamo teče med i mlijeko. Tvrtka Afarak za koju lobira Jakovčić je povezana sa poznatom aferom u Panami Paradise papers koja je pokazala kako gospodin Končar nije vlasnik 30% nego 70% te tvrtke, a zbog čega je i kažnjen sa 40 mil. eura. U Istri je Končar otvorio 30ak tvrtki kojima su vlasnici tvrtke iz egzotičnih zemalja a kojima su pak vlasnici ili Končar ili njegovi suradnici. Porijeklo uloženog novca se ne zna. Na upite odgovora nema. Uz to, Končar je javno lobirao za to da strana tvrtka preuzme Uljanik što smatramo nedopustivim!”

Posljednje vijesti