Podijeli:

Konferenciju je otvorio saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac naglasivši da je brodogradilište Uljanik nekada bilo ponos države koji je imao značenje na svjetskom tržištu brodogradnje, da bi danas bilo dovedeno do ruba propasti. Istaknuo je da brodogradilište proizvodi dnevne gubitke otprilike dva milijuna kuna te da se ne zna hoće li uopće preživjeti ovo ljeto. Nakon toga se osvrnuo na prodaju Uljanika Danku Končaru.
„Nažalost, imamo situaciju da je Vlada HDZ-a u dogovoru s IDS-om dogovorila prodaju Uljanika g. Končaru. Čovjeku koji nema dovoljno znanja o brodogradnji, čovjeku koji nema program na koji bi način trebalo restrukturirati Uljanik, ne zna koliko će novaca trebati uložiti, niti što ga čeka. Čovjeka koji je prije pet godina preuzeo puno manje brodogradilište od Uljanika, dakle Brodotrogir, da ga niti nakon pet godina nije uspio dovesti u dobro stanje. Ne samo da ga nije doveo u red, nego su tamo u pitanju plaće radnicima, radnici ne dobivaju plaće na vrijeme i ostala prava. Planira se otpuštanje oko 30-40% radnika, što znači da će oko 400 radnika ostati bez posla. Pokazao se nesposobnim voditi jedno malo Brodogradilište, dobio je od države puno veće brodogradilište kao u nadi da će on sa svojim privatnim novcem restrukturirati Uljanik što je obična iluzija“, ističe Bunjac.

Sve se to radi, kako navode iz Živog zida, pod pokrićem potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, gospođe Marine Dalić.
„Sve to se naravno radi pod prvenstvenim pokrićem potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić koja političkim dogovorom želi nastaviti mešetarenje, a ne riješiti problem brodogradnje u cijelosti. Cilj je izvlačiti novac iz proračuna, prije se to radilo kroz sustav tzv. državnih potpora a sad je izmišljen jamstveni fond koji će kao potpomagati proizvodnju.“

Iako ministrica Dalić tvrdi da je brodogradilište Uljanik restrukturirano, vidi se da se ono praktički nalazi na samrti. Naglašavaju da bi prvo trebalo restrukturirati brodogradilišta i dati ih u ruke stručnim kadrovima, a tek onda potpomognuti proizvodnju.

Vijećnik Živog zida Damir Grünbaum uputio je javna pitanja Radi Končaru i izrazio nezadovoljstvo oko prodaje Uljanika.
„Kakvu je ponudu dao, što je u toj ponudi i što će se dalje događati? Nitko nam na to ne da odgovor, sve sumnje koje smo do sada imali se nažalost obistinjuju, a te sumnje su da se uz sprezi politike i uprave brodogradilište proda za sitne pare.“

Kapetan Ivan Knežević, izvršni direktor Pomorskog instituta iz Splita izjavio je da je institut spreman već danas preuzeti brodogradilište Uljanik, završiti postojeće projekte i započeti s novima koje će Uljaniku donijeti 2,5 milijarde bruto prihoda.
Osim toga naglasio je da su digli tužbu protiv gospodina Končara zbog sumnji na koruptivne radnje te da on nema pravno uporište ulaženja u Uljanik dok ne dokaže da je nevin. Obrazložio je da su zadnja dva broda što je radio za sebe pretplaćeni prema cijeni tržišta svaki po 17 milijuna kuna.

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar izjavio je da se javnosti ne otkrivaju informacije oko restrukturiranja, da je kvaliteta plana vrlo upitna i da nas, kako stvari sada stoje, nažalost čeka gašenje brodogradnje.

Posljednje vijesti