Podijeli:

Gradski vijećnik Živog Zida Pavao Josić poslao je priopćenje za medije u kojemu se osvrnuo na današnje gostovanje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave u emisiji “Gradski sat” Hrvatskog radija Vukovar, u kojoj se između ostaloga osvrnuo na nedavnu prijavu Živoga zida građevinskoj inspekciji zbog neadekvatnih uvjeta u kojima se odvija nastava u OŠ Nikole Andrića.

U priopćenju, Josić, između ostaloga navodi kako Penava svojim izjavama pokušava opravdati nesposobnost svih političara, koji su do danas obnašali vlast i svaki u svojoj nadležnosti nisu napravili ništa kako bi se stanje u spornoj školi normaliziralo.

U Republici Hrvatskoj postoji više zakona koje reguliraju smjernice i obaveze kojih se moraju pridržavati jedinice lokalne i regionalne samouprave: Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, propisuje uvjete koji se moraju osigurati bez ikakvih iznimki i kompromisa. Državni pedagoški standard nalaže ostvarivanje uvjeta za školovanje u točno limitiranoj udaljenosti koju učenik smije prijeći pješice od kuće do škole, čak i na slabo naseljenim otocima.”

Josić također navodi kako su županijski i gradski predstavnici Živoga zida koji su podnijeli prijavu građevinskoj inspekciji, konačno napravili nešto što je trebalo biti završeno odavno.

“Držati djecu u opasnim uvjetima, a kako bi ta djeca poslužila isključivo kao vid političkog pritiska na institucije da rade svoj posao, monstruozni je oblik iskorištavanja i dovođenja u životnu opasnost djece. Održavati na životu školu kako se slučajno  ne bi izgubila radna mjesta djelatnika, isto tako je neprihvatljiv argument, jer interes djece mora biti iznad interesa djelatnika, politike i svega.”

Posljednje vijesti