Podijeli:

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da je Sabor 2015. odlučio da ne prihvaća arbitražu jer je kontaminirana. Odluka niti je pravedna, niti pravična, i kao takvu je treba odbaciti. 
Osuđujemo jednostranu primjenu pojedinih odredbi odnosno cijele ove arbitraže, to je djetinjasto i neozbiljno, naglašava Sinčić te dodaje da je još neozbiljnije da slovenski političari govore da se Hrvatska mora pridržavati odredbi arbitraže, iako je poznato u međunarodnom pravu da ne treba. Dakle oni šire netočne informacije koje nemaju pravno uporište i time obmanjuju javnost. I Berlin i Bruxelles stali su uz njihove najave i težnje što jasno pokazuje koliki je bio rad i utjecaj premijera Plenkovića u Europskoj uniji. Cijeli život bavi se diplomacijom, a sad kao premijer diplomat gubi sporove.
Očekujemo od Hrvatskih institucija da čuvaju našu granicu u onom obliku u kojem je međunarodno priznata, odnosno po crti sredine u Savudrijskoj vali.
Svjesni smo da su izbori u Sloveniji i da se zato toliko potencira rasprava o ovoj temi, ali smo također i svjesni da se ovaj problem neće riješiti u skorije vrijeme, to je generacijski problem.

Zastupnik Branimir Bunjac istaknuo je da Živi zid stoji čvrsto u obrani Hrvatskog suvereniteta. Živi zid je stranka koja zastupa dobrosusjedske odnose, uvijek smo za dijalog, za dogovor, ali se problemi ne mogu rješavati jednostranom odlukom i primjenom sile. Dodao je i da je žalosno da slovenska politička scena nema pametnijih tema za staviti u središte pozornosti sad u vrijeme izbora, te da mi ne bi trebali pristati biti dio tog cirkusa.

Jedino bilateralni dogovor dolazi u obzir, jednostrane odluke ne priznajemo.

Na pitanje novinarke o izjavama premijera Plenkovića da će 2018. godina biti godina reforma, Sinčić je izjavio da ne vjeruje Plenkoviću niti Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici da će raditi reforme koje su potrebne jer su upravo oni doveli do problema koji muče ovo društvo.
„Vladavinu Plenkovićeve Vlade opisuje bezidejnost, rad bez strategije, niti kratkoročne niti dugoročne, podaništvo stranim centrima moći. Živi zid u 2018. predložiti će niz zakona koji će se ticati pravosuđa i političkog sustava, uhvatiti ćemo se u koštac sa mnogim problemima, također pratiti ćemo situaciju oko Agrokora i predlagati naša rješenja.“
Bunjac je na pitanje novinarke rekao da je dovoljno je pogledati predizborni program HDZ-a i vidjeti koliko je obećanja ispunjeno. Niti su se riješili problemi ovršenih, niti se smanjio PDV, niti su riješili problematiku INE, nisu napravili ništa što su obećavali. Porezna opterećenja u državi su ogromna, skida se 27% od bruto plaće, 25% za PDV, pa onda još razni prirezi i porezi, na kraju ljudima ostane oko 30% pune plaće. Takva politika ne vodi napretku.

O arbitraži sa Slovenijom.

Posted by Živi zid on 29. prosinca 2017

Posljednje vijesti