Podijeli:

Na medijskoj konferenciji povodom događanja oko procurjelih mailova koji teško diskriminiraju cijeli niz visokopozicioniranih ljudi, Živi zid je pozvao premijera na odgovornost.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić postavio je pitanje zašto bi Andrej Plenković sudjelovao u „krčmarskom“ rješavanju situacije u Agrokoru. Odgovor koji se nameće, kaže Sinčić, je taj da Plenković koji je vrijeme provodio po Europi nije ništa naučio od naprednijih demokracija ili da ne kontrolira on kao predsjednik HDZ, nego da HDZ kontrolira njega.

„Mi smo podignuli kaznenu prijavu protiv osoba koje su uključene u ovaj kriminal. Ovo je daleko najkorumpiranija Vlada u povijest RH.“

Sinčić je izložio faze razvoja cijelog procesa i pozvao Vladu na odgovornost.

„U prvoj fazi ministrica Martina Dalić organizirala je skupinu ljudi da naprave Lex Agrokor, u drugoj fazi, ta ista skupina predvođena njome, je izabrala povjerenika Antu Ramljaka, u trećoj fazi taj isti Ramljak je dao poslove AlixPartnersu i onda četvrtoj fazi taj isti AlixPartners daje poslove istim ljudima iz prve faze, InterCapitalu, TexoMenagmentu, Alteru itd. To je sve dogovoreno, bilo s predumišljajem. Sve to su morali znati Plenković i Marić. Zbog svega toga tražimo ostavku cijele Vlade. Plenković je sve znao i dopustio da se sve ovo dogodi,“ istaknuo je Sinčić. Dodao je da su danas bili ispred Državnog odvjetništva da vide što su napravili po kaznenoj prijavi koju je podnio Tihomir Lukanić, glavni tajnik Živog zida.

Živi zid traži nove izbore jer žele odgovornost prema političkom sustavu, kažu da je potrebno održati izbore da bi građani imali povjerenja u politiku. Korumpirana i optužnicama opterećena većina održava Vladu na životu zbog sitnih interesa i plaća još dvije godine. „Takvu većinu treba raspustiti, resetirati sustav i ponovo izabrati zastupnike u Saboru zaključio je Sinčić.

Dominik Vuletić, pravni stručnjak Živog zida, naglasio je da ovo školski primjer udruženog zločinačkog pothvata u teoriji kaznenog prava, te da bi u uređenim demokracijama za puno manje skandale Vlade padale.

Podsjetio je novinare i javnost da je prije stupanja na snagu tzv. Lex Agrokora 29% ukupnih potraživanja spadalo na ruske vjerovnike, a nakon roll up kredite, više od 50% potraživanja ruski i američki vjerovnici, što znači da je zapravo došlo do neprijateljskog preuzimanja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj.
„U demokratskim društvima ne donose se zakoni na način na koji se donio Lex Agrokor“, naglasio je Vuletić.

Posljednje vijesti