Podijeli:

Nakon što je Živi zid podnio kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića, bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić te bivšeg izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka, USKOK je odbacio kaznene prijave, a obrazloženje je bilo puno nelogičnosti i rupa. S obzirom na nelogičnosti, glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić proveo je dva dana u USKOKU proučavajući spise, da bi složili žalbu na rješenje USKOKA.

„Mi smo prilikom slaganja žalbe na njihovo obrazloženje došli do spoznaja da je došlo do kršenja Zakona o izvanrednoj upravi u poduzećima o sistemskog značaja za RH odnosno Lex Agrokoru. U Članku 12, stavku 11 stoji: Izvanredni povjerenik će u roku od 30 dana od imenovanja odabrati savjetnike za restrukturiranje i po potrebi revizore, pravne savjetnike i druge savjetnike specijalizirane za određena područja. Savjetnik je pravna osoba koja mora imati međunarodno iskustvo i reference, i koja po potrebi može dodatno angažirati savjetnike.
Izvanredni povjerenik je obavezan ishoditi prethodno odobrenje ministarstva gospodarstva prije odabira savjetnika“, započeo je predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić.

Temeljem navedenog Članka Lex Agrokora tadašnji povjerenik Ante Ramljak šalje zahtjev za odobrenje u ministarstvo gospodarstva sa zahtjevom da angažira tvrtku AlixPartners iz New Yorka. Ministrica Dalić je isti dan tražila evaluaciju pristiglih ponuda kako bi na temelju te evaluacija dala dozvolu za obavljanje posla.
„Mi smo znali da taj dokument mora postojati, tražili smo da nam dostave tu odluku međutim oni su to odbijali. Sada je jasno zašto,“ ističe Tihomir Lukanić, te dodaje: „Isti dan Ramljak sklapa ugovor s jednom drugom tvrtkom.“

Tvrtka koja je dobila odobrenje je AlixPartners sa sjedištem u New Yorku, a Ante Ramljak sklapa ugovor s tvrtkom AlixPartners sa sjedištem u Londonu. To su potpuno dvije različite pravne osobe.
„Sada pozivamo trgovački sud koji mora donijeti meritornu odluku i potvrditi ili nepotvrditi nacrt nagodbe, da se izjasne da li je jedna i druga pravna osoba ista pravna osoba, isto pozivamo da to učini Fabris Peruško. Isti sud o tome treba dati premijer Andrej Plenković. Da li su dvije pravne osobe ista osoba i da li je nagodba zakonita?“

Pravni stručnjak Živog zida dr. sc. Dominik Vuletić naglasio je da je ovakav propust ministarstva može biti pravna osnova na kojoj se može rušiti nagodba od strane bilo kojeg nezadovoljnika u procesu

Ivan Vilibor Sinčić je kazao je da ovaj utvrđeni propust samo potvrđuje ono što govore od početka nagodbe, a to je da se radi netransparentno i neozbiljno.
„Vidjeli smo cijeli niz sukoba interesa. Mi ćemo predati svoju žalbu nadležnom tijelu i obavještavati javnost o napretku situacije. Obrazloženje USKOKA vrijeđa zdravu pamet građana. Indikativno je da su ljudi koji su radili zakon naknadno dobili desetke milijuna kuna. Vi dalje zaključite da li je to slučajno ili pomno isplanirano.“

Od svih aktera ispitani su samo Martina Dalić i Ante Ramljak. USKOK nije ni obradio prijavu Živog zida o zloupotrebi povlaštenih informacija od strane brokerskih kuća povezanih s Borg grupom. Znamo da je prva 4. mjeseca bila velika trgovina dionicama Agrokora, a onaj tko je imao povlaštene informacije mogao je izvući novce na nečiju štetu, DORH to može istražiti, a u ozbiljnim zemljama takve stvari se sankcioniraju.
„Zato smo mi tu, pratit ćemo ih. Javnost će upoznata biti detaljno sa svim računima. Međutim zašto se Uskok ne bavi s ovim stvarima?“ pitaju se čelnici Živog zida zajedno sa ostatkom javnosti.

Ivan Vilibor Sinčić osvrnuo se na cijeli postupak oko Agrokora: „Mi smo tada trebali ući s Hrvatskim kapitalom, da uđemo u Agrokor 50% plus jedna dionica da zadržimo kontrolu. Hrvatska država koja je preko svojih banaka davala kredite, koja je dozvoljavala Todoriću koncesije za siću, trebala je zadržati kontrolu. Mi smo dozvolili da nam u 90 minuti neko dođe, da nam roll up kredit i uzme vlasništvo.“

Obavezno pogledajte VIDEO na linku!

 

Posljednje vijesti