Podijeli:

29. ožujka 2018.- Vlada je jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. “Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja za nas”, rekao je tada  Krstičević. U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

Također se i sam Premijer Andrej Plenković hvalio nabavom, rekavši  da će odluka o nabavi 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva u idućih najmanje 25 godina. 

Živi Zid je počeo već sredinom listopada 2018. godine  upozoravati na sumnjive poslove vezane uz nabavu zrakoplova u koje je upletena  bivša tvrtka ministra Krstičevića KING ICT d.o.o. Naime prilikom nabave aviona od izraelske kompanije Israel Aerospace Industries Ltd. pogodovao je  trgovačkom društvu KING ICT d.o.o., u kojem je g. Krstičević bio zaposlen, prvo kao direktor od 2001.- 2004., potom prokurist od 2004.-2007., te od 2007. do 2016. (odnosno dok nije postao ministar) član nadzornog odbora. Tvrtka Israel Aerospace Industries Ltd. partner je Tvrtke KING ICT a zajedno su išli i natječaje kao što je to bio natječaj Ministarstva poljoprivrede za nabavu “besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS)”. Na navode Živog zida, reagira i King ICT d.o.o., smatrajući napade neutemeljenima. U listopadu 2018. šalju dopis kojim između ostalog navode da im je nanesena poslovna šteta, a da su optužbe Živog zida opasne.

No već dva mjeseca nakon navoda, početkom prosinca 2018. pojavljuje se informacija u medijima da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa blokira prodaju 12 izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. SAD je poručio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na tu prodaju. Konačno, 7. siječnja 2019.- Izraelski mediji objavili su da Izrael neće moći ispuniti dogovor o prodaji zrakoplova F-16 Hrvatskoj, sklopljen u ožujku, pošto Sjedinjene Države nisu uklonile svoje restrikcije, a već 10. siječnja 2019.– Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, te je Damir Krstičević, službeno potvrdio da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Zbog čitave situacije oko nabave borbenih zrakoplova i povezanosti bivše tvrtke ministra Krstičevića, ŽIVI ZID je u listopadu 2018. godine podnio protiv ministra Krstičevića prijavu Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, a u siječnju 2019. i kaznenu prijavu.


Ministar Krstičević je od početka čitave procedure nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, uvjeravao hrvatsku javnost i građane kako se radi o jednoj od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata, nazivajući kupovinu povijesnim danom za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ali dolazimo do zaključka da je procedura rađena netransparentno, da su ignorirana upozorenja, te je pitanje njegove odgovornosti kao resornog ministra nedvojbeno.