Podijeli:

Tematska sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županje u svezi izvješća o daljnjem planu razvoja RCGO Piškornica i Piškornica sanacijsko odlagalište održana je 12.lipnja 2018.godine.

Vijećnik Živog zida Dejan Kutičić, kroz nekoliko izlaganja iznio je niz nepravilnosti u radu obje tvrtke, te svoje neslaganje u nastavku tog projekta od čijeg je financiranja po naputku JASPERS-a odustala i EU, a kao glavni razlog se navodi primjena zastarjelih tehnologija.
Trenutna situacija je takva da na odlagalištu sada stoji 600 000 tona otpada, za večinu kojega ne znamo podrijetlo.

Činjenica je kako izlaskom EU fondova iz projekta on više nema adekvatnu studiju izvedivosti, niti dostatne izvore financiranja. Također, nema uopće definiran budući plan i način rada. Stoga, vijećnik Živog zida jasno je rekao kako ne podržava nastavak tog projekta jer se o njemu više ništa niti ne zna. Uz laburista podržao je inicijativu nezavisnih vijećnika za referendumsko pitanje; “Želimo li takav po okoliš opasan projekt u našoj Županiji”?

Interesantno je da oporbeni SDP, koji se stalno predstavlja kako ne podržava Piškornicu, sada doveden pred “zid” nije dao potpise za referendum. Jasno je kako u Skupštini oporbe ima sve manje, a istomišljenika vlasti sve više.

Vladajući, HDZ i MREŽA, izrazili su strah od referenduma. Saborski zastupnik Felak otišao je toliko daleko da smatra kako je opasno od naroda referendumom tražiti mišljenje, na što ga je vijećnik Kutičić upitao; koga on zastupa, nečije tuđe interese ili narod?! Biran je od naroda, a boji se naroda kojeg očito još smatra i glupim.

Na većinu jasno postavljenih pitanja viječnik Živog zida nije dobio nikakve odgovore.
No, direktoru Piškornice, možda omaškom, izletjela su dva zanimljiva podatka.
Čuli smo kako se spaljivanje otpada u Hrvatskoj planira izvoditi u termoelektranama Zageb, Rijeka i Osijek, te kako “kralj” otpada Petar Pripuz sa svojim tvrtkama čini največi udio u nenaplaćenim potraživanjima Piškornice.

Posljednje vijesti