Podijeli:

Živi zid je u svojim prostorijama održao medijsku konferenciju na kojoj je još jednom upozorio na stanje u Hrvatskoj brodogradnji. Konferenciju je otvorio predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić s naglaskom da se problem na kojeg su upozoravali tjednima prije sad pretvorio u još veći problem, a danas mediji potvrdili, a to je alarmantno stanje u 3. Maju i ostalim brodogradilištima.
Otišli smo u Uljanik pa u 3. Maj na poziv radnika, tada su kooperanti svjedočili kako po pet mjeseci nisu dobili plaću, a Vlada od tad nije napravila ništa ističe Sinčić te dodaje da se jamstvo koje su dali koristi na upitne načine.

Sinčić je pročitao pismo djelatnika trogirskog brodogradilišta Brodotrogir koje prenosimo u cijelosti:

“Radnik sam brodogradilišta u Trogiru. Situacija kod nas je alarmantna, smanjene su nam plaće, nisu nam isplaćeni ni regresi, ni Božićnica, ni jubilarne nagrade. Nas je kupio Danko Končar. Loše nam se piše, a ne znamo kome da se obratimo, ni sindikat, ni nadležne službe ništa ne rade u korist radnika. Ja osobno sam htio da mi se isplati otpremnina od 3500 kn po godini radnog staža, međutim poslodavac ne želi da nam da novac. Želi da sami odlazimo bez kune otpremnine. Dosta radnika je psihički izmaltretirano i ne znamo što da radimo. “

Želimo da javnost sazna istinu o stanju u brodogradilištu. Odgovornost je na premijeru Plenkoviću i njegovim prethodnicima, te na ministrici gospodarstva Marini Dalić.

Sinčić je predstavio osnovne probleme hrvatskog brodogradilišta, te njihova rješenja.

Problemi: 
1. Korupcija – uprava si isplaćuje milijunske bonuse dok se dobavljači ne plaćaju. Ovu informaciju imamo zahvaljujući zviždačima.
2. Od ove godine nije moguće davati potpore brodogradilištima.
3. Odlazak kvalificirane radne snage.
4. Nerealan tečaj kune.
5. Nedostatak Vladine strategije što žele s brodogradnjom u Hrvatskoj.

Rješenja: 
1. Smijeniti Uprave brodogradilišta, zbog korupcije i zbog lošeg upravljanja.
2. Uvažavanje nacionalnog interesa, a ne se slijepo služenje Bruxellesu. Treba omogućiti državi da sufinancira projekte, treba osnovati hrvatske državne banke. Država mora pomoći brodogradilišta dok ne postanu profitabilna. Možemo biti konkurentni ali nema vizije i loše se upravlja.
3. Treba osigurati radnicima plaće, ne može se događati da ljudi mjesecima rade bez plaće.
4. Treba napraviti monetarnu reform kako bi tečaj postao realan.
5. Potrebno je donijeti jasnu strategiju što želimo s brodogradilištima? Kakve rezultate, u kojim rokovima, koliki udio će privatnog vlasništva želimo?

Zastupnik Ivan Pernar naglasio je još jednom da je Živi zid više puta upozoravao na stanje u brodogradilištima, te da su tad neki govorili o preuveličavanju da bi danas u Novom Listu vidjeli naslov da je kaos u brodogradilištu 3. Maj. Ponovio je glavni problem koji treba riješiti, a to je tečajna politika, te dodao da s ovakvim kamatama i tečajem nikakva proizvodna grana ne može opstati.
Također, Pernar je doveo u pitanje rad HBOR-a. Na njegov upit ministrici o jamstvu kreditu za Agrokor, ona je odgovorila da pita HBOR, HBOR je rekao da ne može odgovoriti.

Sinčić je za kraj istaknuo da su često privatni interesi presudili i da se direktno pogodovalo pojedincima na štetu javnog interesa te pozvao sve radnike, dioničare i dobavljače da se jave ako žele pomoći riješiti problem. – “Vlada ignorira nedostatak reakcije institucija na sav kriminal što se događa u zemlji. Šalje se poruka da se kriminal isplati što je užasna poruka za hrvatsko društvo. Olovka je najmoćnije oružje projekcije svijesti pojedinca, iskoristite je, ne mogu oni koji su stvorili problem iznijeti rješenje. “

Na temu stanja u 3. Maju i Brodotrogiru.

Posted by Živi zid on 5. ožujka 2018

Posljednje vijesti