Podijeli:

Načelnik Vira g. Kapović je za Zadarski list nedavno izjavio da je podnio na desetke prijava za uklanjanje bespravnih vezova Lučkoj kapetaniji, no g. Sjauš, inspektor Lučke kapetanije je kategorički odbio našoj vijećnici dati na uvid prijave kazavši da nemam pravo na takve informacije te da se žali Ministarstvu pomorstva. Iz ovakvog ponašanja zaključujemo da prijave ni ne postoje jer se vezovi već godinama ne uklanjaju. Od Ministarstva pomorstva, naša vijećnica, također nije dobila odgovor kada je uložila pritužbu na rad Lučke kapetanije u Zadru. Ni g. Alen Rukavina, ravnatelj Lučke kapetanije nije odgovorio zbog čega nije mogla dobiti sporne prijave na uvid.

Pročelnik za pomorstvo i turizam Zadarske županije g. Krešimir Laštro u čijem je opisu posla, između ostalog, i briga za pomorsko dobro u našoj Županiji, također se oglušio na upit Živog zida. Od pročelnika Laštre su traženi na uvid i ugovori o koncesiji na području Zadarske županije, jer smo svjedoci da se neke objekte zatvara i uklanja, a druge ne. Nije dat nikakav odgovor.

Što je s Crvenom lukom čiji su koncesionari osim plaže ogradili i more?
Ako biste u isto vrijeme ovo pitanje uputili gospodi nadležnima, dobili biste najvjerojatnije četiri različita odgovora ili odgovor ne biste uopće dobili, kao što nije niti Živi zid. U Zakonu o pomorskom dobru jasno stoji da je pomorsko dobro opće dobro čak i kad se koristi u gospodarske svrhe, dakle mora biti pristupačno svima čak i kad je pod koncesijom. Zanima nas tko sastavlja listu prioriteta kad se ograda na plaži u Crvenoj luci, zajedno s bovama kojima su vlasnici Talijani, ogradila te kada se uzurpiralo more, a nije se uklonila budući da je podignuta dvije godine prije ograde na Puntamiki koju su nedavno podigli Austrijanci? Hoće li se uopće uklanjati ili ćemo uskoro imati Malu Italiju kako Biograci popularno zovu Crvenu luku?

Granice su već postavljene s kopnene i morske strane. Svjedoci smo da se ovaj Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama redovito krši ili ga nadležni zaduženi za njegovo provođenje nisu dobro proučili. Ako iz nekih razloga nisu u stanju vršiti nadzor nad pomorskim dobrom u našoj Županiji i raditi u skladu sa zakonima, zahtijevamo da odstupe sa svojih pozicija što prije kako ne bismo ostali bez obale. Nastave li se koncesionari ovako ponašati pod zaštitom koncedenta i njihovih pobočnika, vrlo skoro će nas zadesiti sudbina Sirijaca pred slovenskom granicom kad krenemo na plaže. Smatramo da u Živom zidu imamo dovoljno kvalificiranih ljudi koji bi taj posao obavljali puno kvalitetnije i poštenije.

Posljednje vijesti